Familieferie i Aarhus, Smilets by

Foto: Moesgaard Museum

Børnekultur, sjov og ballade, høj puls og skønne åndehuller. Familieferie i Aarhus, Danmarks andenstørste by, er med strand, skov og kulturliv i tæt forbindelse – et slaraffenland af aktiviteter for hele familien.

Gå i de lokales fodspor

Gå i de lokales fodspor - og vær aarhusianer for en dag. Få en anderledes og måske mere intens oplevelse af de mange tilbud, Aarhus byder på. Mød her Marie Carlsen og få hendes bedste tips til, hvad man som børnefamilie kan opleve i Aarhus.

Store kulturoplevelser i børnehøjde

Aarhus er fyldt med store kulturelle familieoplevelser. Start dagen med en farverig sansevandring i ‘Rainbow panorama’, den mægtige regnbue på toppen af museet ARoS Aarhus Kunstmuseum. ARoS har mange aktiviteter for både store og små, så prøv også at gå på opdagelse på museet og se, om I kan tegne, hvad I ser i udstillingerne eller pusle med kunsten og være kreative i ARoS Studios.  

Tip: Alle museer i Aarhus har gratis entré for alle under 18 år, mens de fleste andre kulturinstitutioner har fordelagtige priser for børn og unge.

Foto: Your rainbow panorama, Olafur Eliasson, 2006 - 2011, ARoS Aarhus Art Museum. Fotograf: Anders Trærup

Midt i Aarhus ligger også Den Gamle By. Her kan I tage på en spændende og sjov tidsrejse og opleve, hvordan børn og unge legede og arbejdede i gamle dage. Et stenkast fra Den Gamle By, og midt i Botanisk Have ligger de imponerende Væksthuse. Her kan I besøge de fire klimazoner og komme under fjerne himmelstrøg for en dag, når I går rundt i en fugtig varme blandt flagrende sommerfugle, naturtro dyrelyde, store træer og vilde planter.

Er I nysgerrige på at lære nyt, så tag en tur på Steno Museet og oplev science og astronomi i øjenhøjde, eller bliv klogere på naturens verden på Naturhistorisk Museum

Foto: Maria Randima, Aarhus Universitet og Science Museerne

Ved havnefronten ligger det imponerende kultur- og multimediehus, DOKK1, som bindeled mellem havet og Aarhus by. Her kan I let få en hel dag til at gå med spil, udklædning og leg på de indendørs og udendørs legepladser.  

Lidt syd for Aarhus ligger Moesgaard Museum. Et fantastisk museum, som gør historien levende og forståelig selv for de mindste børn. Her kan I gå i fodsporene på datidens mennesker gennem interaktive udstillinger og selvfølgelig også hilse på Grauballemanden, verdens bedst bevarede moselig.

Skal børn og voksne krudtes af, kan I afslutte turen på museet med en løbetur op ad Moesgaards stejle tag eller med en gåtur ud ad den fire km. lange Oldtidssti, der går fra museet til Moesgård Strand.  

Åndehuller med plads til leg

Aarhus har også mange åndehuller, hvor der er plads til at børn kan tumle, lege og more sig. På Havnepladsen tæt på DOKK1 ligger en af børnenes favoritter - springvandet Endless Connection. Her kan børn hele sommeren forsøge at komme tørskinnet igennem de to meter høje vandmure - nogen gange lykkes det - andre ikke. Husk derfor eventuelt skiftetøj ? 

Og er I til legeplads-leg, er der flere muligheder. Udover de skønne aktiviteter på DOKK1 (både ude og inde) byder Botanisk Have på en stor legeplads med svævebane, vandoplevelser og en karrusel. På den hyggelige legeplads, Børnenes Jord, kan børnene også hilse på geder og kaniner, og på Tumlepladsen i Riis Skov er der plads til at udfordre jer selv på forhindringsbanen og måske efterfølgende belønne jer selv med skumfiduser over ilden ved den dertilhørende bålplads.

Find de bedste legepladser i Aarhus her.

Foto: Photopop, VisitAarhus

En gåtur gennem Marselisborg Dyrehave er en skøn måde at få familien ned i gear. Her kan I komme helt tæt på både hjorte, dådyr og vildsvin. Og har I æbler og gulerødder med, så vil dådyrene og hjortene elske jer. Og de må rigtig gerne fodres. Blot ikke med brød og pasta. Det kan de ikke tåle.    

Skal tempoet op i gear, og leder I efter et sted, hvor skateboardet kan luftes, er Godsbanen stedet. Her er der gode skatermuligheder for både begyndere og øvede børn og voksne. 

Strandleg og vandsjov

I Aarhus ligger alt inden for tæt afstand. Også havet. Det giver masser af muligheder for en dukkert eller anden strandleg. Brug formiddagen ved en af byens mange strande. Syd for Aarhus, omkranset af smuk natur, ligger Moesgård Strand. Her har I skøn sandstrand, hvor der er plads til at ligge og dase i solen.

Ved Tangkrogen, der ligger i forlængelse af Marselisborg Lystbådehavn kan I mærke byens puls og samtidig nyde stranden, der er kendt for den stenfrie sandbund og det lave vand perfekt til børnefødder.

Foto: Photopop, VisitAarhus

Besøger I Åkrogen strand mellem Risskov og Egå, kan I mærke vinden, sandet, himlen, bruset i havet og suset i maven. Her er både mulighed for at ligge ved vandkanten og masser af aktiviteter, herunder en naturlegeplads og beachvolleybane, ligesom I kan kigge på de mange farverige vind- og kitesurfere.

Skal der fart over feltet er det værd at tage et smut forbi Aarhus Watersports Complex, kabelbanen i hjertet af Aarhus. Her kan I prøve kræfter med wakeboarding. Kabelbanen ligger ved byens havnebadAarhus Ø, hvor I kan få en forfriskende dukkert og gå om bord i de mange lækre madboder.

Fart og action

I gåafstand til centrum ligger forlystelsesparken, Tivoli Friheden, der byder på masser af sjov, hygge uanset om du er stor eller lille. Elsker I fart og biler, er Racehall helt sikkert også noget for jer. Eller I kan vælge at bruge en masse energi i Eventpark Aarhus, hvor I kan give den gas i hoppeborge, boldbassin og rutsjebaner eller gå amok i nole af de mange aktiviteter i DGI-Huset Aarhus.

Foto: Photopop, VisitAarhus

Teater for hele familien

Aarhus er spækket med kulturoplevelser – for store og små. Musikhuset Aarhus tilbyder en lang række familieforestillinger. I Musikhuset kan I blandt andet opleve Teaterhuset Filurens spændende forestillinger for børn og unge i alderen 3-18 år.

Familiedans i Musikhuset Aarhus

Børn i fokus i Musikhuset Aarhus

Foto: Musikhuset Aarhus

Gå også en tur i Aarhus Teater. Byens smukke gamle teater byder ofte på forestillinger for de mindreårige teaterinteresserede. I Frederiksgade i midtbyen skaber dukke- og animationsteatret Teater Refleksion fortællinger i børne- og voksenhøjde, hvor I kan lade jer rive med af temaer fra hverdagen.

Børnevenlige madoplevelser

Når sulten melder sig, er der mange muligheder, når både små og store munde skal mættes. Gå en tur langs åen og spis brunch på en af de mange caféer, hvor I kan nyde den hyggelige stemning under parasollerne. Ved Godsbanen ligger Spiselauget. Her mødes kultur, mad og mennesker, og der er god plads til hele familien. Prøv eventuelt deres populære weekendbrunch.

Foto: Kasper Baarup Holmboe

Salling ROOFTOP er der plads til store armbevægelser. Her kan frokosten nydes sammen med den gribende udsigt over Aarhus, og I kan vove jer ud på den ikoniske sky-walk og mærke suset i maven eller tage en gyngetur i himmelgyngerne. Senere kan I svinge forbi Aarhus Street Food, hvor gastronomi fra alle fire verdenshjørner mødes, og der er plads til fedtede fingre og fangeleg.

Har du flere ønsker til dit ophold i Aarhus og Aarhusregionen?

Djurs sommerland

De bedste oplevelser

Tips til bedste attraktioner, aktiviteter, events ...

Familie på tur i Ebeltoft på Djursland

Byer og steder

Aarhus, Djursland, Randers, Viborg, Silkeborg ...

Dobbeltværelse på Hotel Oasia i Aarhus

Overnatning

Find hotel, camping, vandrerhjem, B&B, lejligheder m.m.

Hoteller i Aarhus

Få svar på FAQ, find oplevelser, overnatning, transport, events ...