Aarhus Street Food udendørs

Fem stop i det salte og det søde køkken i Aarhus

Foto: Aarhus Street Food

Måske kender du allerede Jon - og så ved du, at han kender sin vej rundt i køkkenet. Jon er en rigtig Aarhus-dreng, og kender derfor også sin vej rundt i smilets by. Derfor er han også din perfekte guide til en lille, lokal foodtour, når du besøger Aarhus. 

? Af Jon Daniel Edlund 
Lokale guider i Aarhus

Jon Edlund - din lokale guide i Aarhus

Jon Daniel Edlund er en rigtig Aarhus-dreng, som vandt hele Danmarks hjerter i 2018, da han deltog i Den Store Bagedyst, hvor han brillierede med både bagerevner og en smittende begejstring for mad og kager.
Mød Jon her →

1. Hvor skal vi tage hen for at få byens bedste morgenmad?

Den bedste morgenmad starter en tidlig morgen midt inde i byen – lige foran La Cabra. Det er en kaffebar nede i Latinerkvarteret, som sælger byens lækreste kaffe og bagværk! Især deres kardemommesnurrer er legendarisk gode! Min far er fra Sverige, så kanel- og kardemommesnurrer er noget jeg er vokset op med (og som jeg har spist en del af efterhånden). Men ingen slår dem nede fra La Cabra! 

Så sættet hedder: Køb en kardemommesnurre og en kaffe to-go. Sæt dig ude foran på en bænk midt i solen og nyd stemningen af byen, der vågner og folk, der suser forbi i det megahyggelige område. Det elsker jeg!

PS. jeg vil anbefale, at du kommer tidligt - gerne mellem 08 (søndag kl. 09) -10. Så er der HELT friskbagte snurrer!

2. Hvor finder vi byens bedste burger? 

Byens bedste burger får du på Koedstaden. En ægte burger-joint drevet af et par unge gutter, der forvandlede den gamle slagterforretning til deres helt eget sted. Mere autentisk bliver det ikke. Den ligger på et gadehjørne på Trøjborg i Aarhus N – stadig supertæt på centrum. De serverer vanvittigt gode brugere og pommes. De er spækket med snask og kvalitet på den helt rigtige måde. Og den smag de får ud af kødet og deres bacon, er bare vanvittigt godt. Så meget smag og juicyness får man bare ikke andre steder! 

Køb din menu, gå fem minutters gang ned i Riis Skov, og sæt dig og nyd byens bedste burger med dine homies i Aarhus’ hyggeligste skov med udsigt ud over Aarhus havn! Det kan kun blive godt. 

Aarhus Pizza Propia
Foto: Francesca Dolnier

3. Hvor kan vi bestille byens bedste pizza? 

Der findes faktisk mange gode pizzariaer i Aarhus. Men den allerbedste får du hos Pizza Propria. Det ligger også mega centralt og tæt på banegården i én af de hyggeliste gader i byen, nemlig Jægergårdsgade. Her er fuld af liv, god stemning og masser af caféer/restauranter. 

Pizza Propria laver autentiske italienske pizzaer, som smager genialt godt. Her bruger de autentiske italienske råvarer. Og det kan man smage! Råvarer, som du faktisk også kan købe med hjem. Italiensk mel, italienske tomater og lækre oste, skinker, pølser osv. Så du kan også selv kan gå hjem og trylle med italienske råvarer til din næste pizza- eller pastaret! 

Det er en lækker, lille biks, så du skal tage pizzaen med hjem. Alternativt kan du sætte dig udenfor og spise pizzaen med dine venner. Du kan også snuppe et petanque-sæt med, og ta’ dine pizzaer med op til Ingerslevs Boulevard fem minutters gang derfra. Her er der nemlig nogle gode petanque-baner og masser af plads til pizza-hygge. 

4. Hvor køber vi byens bedste is?

Den absolut bedste is i byen får du hos Dolce Vita på Trøjborg. Det er en af de første italienske (hvis ikke den første?) isbutikker i byen, og den har ligget der, så længe jeg kan huske!

Den ligger på et gadehjørne ud til Tordenskjoldsgade i toppen af Trøjborg. Butikken oser af autenticitet; trægulvet knirker lidt, når man kommer ind. Og så bliver man bare mødt af en stor isdisk, med et altid sødt personale, der elsker at servere lækker is eller en god kop kaffe for kunderne.

Isen bliver på bedste italienske manér nænsomt fyldt op i bægeret eller vaflen med en spade frem for iskugler, som vi typisk er vant til her i Norden. SÅ NICE.

Det er altid så sindssygt svært at vælge – jeg går ofte efter deres lakridsis kombineret med hvid chokolademousse på toppen. Det er en kold, luftig mousse, som er et klart must at få oven på sin is. Det er så sygt godt!

Isvaffel fra Dolce Vita i Aarhus
Foto: @pernilleboegh

5. Hvor får vi byens bedste udsigt til aftensmaden?

Byens bedste (mad)udsigt får du nede fra ”Rødvinskajen” ved Aarhus Træskibshavn. Det er den alleryderste kaj, længst ude på havnen i bunden af ”Fiskerivej” nede på Aarhus havn. På vejen derned ligger Clausens Fiskehandel. Det er byens ældste (og efter min mening bedste!) fiskehus, som sælger de lækreste fiskedeller med dertilhørende remouladedip.

Snup en kold øl ved siden af, og sæt dig på stenene ned til vandet, hvor du bare skal nyde stemningen og udsigten til træskibshavnen. Det er så afslappende og smukt på samme tid.

Jons starttips til turen

Fire steder, hvor du kan stille tørsten imellem dine fem stop i det salte og det søde køkken:

  1. Iskaffe fra La Cabra med havremælk – den smager sygt godt
     
  2. Plan B v. Fredenstorv  - hvis du leder efter en lækker vin-bar
     
  3. Gedulgt - en luksus cocktailbar i Fredensgade
     
  4. En god øl fra ølbaren på Aarhus Street Food