©  Foto:

Den Gamle By - Danmarks Købstadmuseum

Tag på en tidsrejse med hele familien i Den Gamle By. Se, mærk og oplev de danske købstæders historie gennem fire forskellige tidsperioder: 2014, 1974, 1927 og 1864. Den Gamle By har de maksimale tre Michelin-stjerner i Travel-guiden, og der er gratis entré for alle under 18 år.

Sommer 2024 - en tur gennem barndommens gader

Hele sommeren igennem er der masser at opleve i Den Gamle By. Se, prøv og smag historien på en tidsrejse tilbage gennem generationers barndomsgader. I år er 50-året for 1974, og det markeres rundt omkring i byen.

Rundt omkring i gader og hjem kan I møde byens borgere og tjenestefolk, og på Festpladsen kan I tage en pause med en is fra madboden. I kan også udforske folks huse og lejligheder - fra 2014s regnbuefamilie til 1970'ernes kollektiv, 1920'ernes moderne tider og den gamle købstad med købmandsgård i 1864-kvarteret - og få en god frokost i Gæstgivergården.

2014 – vores tid på museum

Vores tid er kommet på museum. Dronning Margrethes Gade, som er et øjebliksbillede fra året 2014, er en sivegade med facadeforretninger. Her finder du blandt andet et solcenter, 7-Eleven, en bank, et pizzeria, og det legendariske værtshus Bent J, hvor der stadig lugter af røg og ølsjatter.

2014-gaden rummer også to lejligheder. Kom indenfor hos singlekvinden Rikke og besøg regnbuefamilien. I hjemmene kan du møde beboerne gennem interviews, hvor de fortæller om deres liv med børn, arbejde og dagligdag.
2000-2014: Vores tid

70'ernes Velfærdsdanmark

Gå tilbage i tiden til 1970’erne i en bydel med gader, lejligheder, butikker, baggårde og værksteder fra dengang. I 70'er-kvarteret kan du blandt andet kigge ind til radio- og tv-forretningen Pouls Radio, minimarkedet, slagteren, farve- og tapethandleren, børnehaven og frisøren. I lejlighederne kan du blandt andet kigge ind til kernefamilien, et kollektiv, et hippiepar og en enlig mor.

I baggården står en folkevogn og VVS-mandens Citroën – og kig også ind i knallertværkstedet og spejderlokalet eller baggårdstoiletter, der er dekoreret med tidens toiletpoesi.
1950-1974: Velfærd og frisind

Populære biler og nye tider i 1920'erne

Bevæg jer videre over i 1927, hvor byen er blevet moderne med biler, fortove, gadelamper, telefontråde og gavlreklamer. Kvarteret i Den Gamle By har en isenkramforretning, en boghandel, Schous sæbehus, posthus, telefoncentral og flere boliger fra før 1930'ernes krise satte Danmark i stå. Du kan også opleve den autentiske automobilforretning ’Automobilforretning Carl Christensen’ med eget værksted.

Her finder du flotte, gamle biler, udstillingslokale, butik med reservedele og værksteder til motorrenovering og cykelreparation. Du kommer helt tæt på bilismens barndom og bliver klogere på datidens forskellige, fascinerende køretøjer.
1900-1927: Moderne tider

Der var engang før 1900

Her møder du Den Gamle By i H.C. Andersens tid og tidligere tilbage med bindingsværk og bygninger fra hele Danmark. Den ældste del i Den Gamle By er som en mindre dansk købstad med huse, haver, boliger, butikker og værksteder. Bygningerne stammer fra byer i hele Danmark og er genopført i Den Gamle By.
1600-1900: Den gamle købstad

Et levende museum

Fra april og resten af året kan du møde mennesker, der er klædt, arbejder og gebærder sig som i gamle dage. De laver mad, hugger brænde, laver håndarbejde eller ekspederer kunder i butikken. Stop op og få en snak med bagerjomfruen, gårdskarlen og lirekassemanden, men pas på - måske bliver du sat til at hente vand ved brønden eller bære affald på møddingen.

Tag en tur med kapervognene eller gør en god handel i de historiske butikker. På Restaurant Gæstgivergården kan du nyde et bredt udvalg af lune og kolde frokostretter samt smørrebrød, som alle tager udgangspunkt i historiske kogebøger.
Gæstgivergården - find menuen her

Særudstillinger og mindre museer

I løbet af året er der temadage, koncerter, aktiviteter for børn og flere særudstillinger. I Den Gamle By finder du også flere mindre museer.
Se de største highlights her.

Praktiske oplysniger

Mange af gaderne er brostensbelagte, hvorfor det kan være  svært at komme rundt med barnevogn eller kørestol.

Du må gerne tage din hund med i Den Gamle By, det er dog ikke tilladt at tage den med ind i huse og udstillinger.

Se, hvad andre deler på Instagram

#dengamleby #dengamlebyiaarhus #visitaarhusregion

GRATIS ADGANG FOR ALLE UNDER 18 ÅR