Vinterbadning i Søhøjlandet med grafik
Vinterbadning ved Almind Sø i Silkeborg
Foto:Lone Kristjansen&Lone Kristjansen

Ferie i Søhøjlandet

Søhøjlandet midt på den jyske højderyg er et fortryllende område, der er fyldt med frodige skove, høje tinder og rene, dybe søer. I Søhøjlandet finder du Danmarks Outdoor Hovedstad® Silkeborg samt hyggelige byer som Skanderborg og Ry det er også her, du kan opleve både Danmarks højeste ’bjerge’ og det område i landet, der har den største tæthed af både søer og skove.

Skove, søer, bjerge og dale

I Søhøjlandet kan du opleve naturen vise alle sine herligheder på ét sted

Knap en tredjedel af Søhøjlandet er dækket af skov og er oplagt at udforske på en vandretur eller udfordrende mountainbike-tur. Områdets natur er ganske unik og helt sikkert et besøg værd for dig, der nyder at være i naturen – hvad enten du vil have pulsen op eller helt ned i tempo.

Flere steder i Søhøjlandet finder du udbydere af outdooraktiviteter, hvor du kan leje alt fra kanoer og kajakker til cykler til mountainbikes og lign. Dvs. alt hvad du skal bruge for at opleve naturen til lands og til vands.

Søhøjlandets bjerge

En populær aktivitet i Søhøjlandet er at besøge Ejer Bavnehøj, der med sine 170 meter rager op som Danmarks højeste punkt. Herfra er der en storslået udsigt ud over marker og enge, og på toppen står et tårn, der er rejst som minde om Danmarks Genforening i 1920. Tårnet, pladsen og spændende historier om hekse er et fantastisk mix for en god familieudflugt på tværs af flere generationer.

Og Himmelbjerget stikker også godt op i landskabet med sine 147 meter. Her valfarter gæster til fra nær og fjern for at nyde udsigten ud over Julsø. Samtidig har stedet også været samlingssted gennem tiden for mange kulturelle og historiske oplevelser. Bl.a. blev tårnet på Himmelbjerget rejst til minde for Kong Frederik den 7. som tak for Grundloven til det danske folk i 1849.

Men i Søhøjlandet finder du hele syv bjerge - De Syv Tinder. Derfor er der også gode muligheder for at øve lidt bjergbestigning på din ferie i området.

Oplev Søhøjlandet

Tryk på afspil i videoen nedenfor og tag på tur rundt i Søhøjlandet allerede nu

Gudenåen og de mange søer

Mange af søerne i Søhøjlandet er forbundet med Gudenåen. Her har du bl.a. mulighed for at sejle med Hjejlen, verdens ældste originale kulfyrede hjuldamper. Eller du kan vælge at sejle i kajak, kano eller stå på SUP-board eller nyde en dukkert i en af de mange skønne badesøer med de herlige sandstrande og gode badebroer.

Skovene inviterer udenfor - året rundt!

Du finder det største skovområde i Danmark i Søhøjlandet. Her er dybe skove så langt øjet rækker og en stilhed, der omfavner dig og gør dig i ét med naturen.

Og - den enestående natur i Søhøjlandet er ikke kun indbydende for mennesker, men også dyrene nyder at boltre sig her. Derfor kan du møde rigtig mange forskellige dyrearter som f.eks. råvildt, kronvildt, dåvildt, almindelige og sjældne fugle, snoge, hugorme og ikke mindst mange fiskearter, som du kan være heldig at fange, hvis du har fisketegn - og en fiskestang med.

På tur i Silkeborg skovene

Silkeborgskovene

Foto: Sarah Green

Lad roen sænke sig og lyt til naturen og livet omkring dig. Med lidt tålmodighed vil du se og opleve en helt ny og vidunderlig verden.

Riverboat Jazzfestival i Silkeborg

De største begivenheder

Foto: Riverboat Jazzfestival

Udforsk Søhøjlandet

Kik på kortet og se de mange muligheder eller vælg en af de oplevelser, vi har udsøgt til dig.

Tips til din næste ferie i Søhøjlandet

Hjejlen på Gudenåen

Bedste oplevelser

Outdoor-aktiviteter, naturoplevelser, museumsbesøg, events ...

Himmelbjerget i Skanderborg

Søhøjlandets bjerge

Himmelbjerget og de syv tinder

Tollundmanden in Silkeborg

Museer og kultur

Museum Jorn, Tollundmanden, Kunstcentret Silkeborg Bad ...

Det røde I - turistinformation

Find oplevelser, transport, overnatning, events o.l.