Far og søn i Den Gamle By i Aarhus

Byferie for børnefamilien i Aarhus

Foto: Den Gamle By

Byferier giver anledning til så mange spændende snakke. Og med børn lige ved hånden får I lov at være nysgerrig sammen med dem!

✍️ Af Marie Carlsen
Lokale guider i Aarhus

Marie Carlsen - lokal i Aarhus

Marie Carlsen er født i Aarhus, men er vokset op på landet. For 10 år siden flyttede hun tilbage til byen, hvor hun stadig bor i dag med sin kone Sara, deres tre børn.
Mød Marie her →

Hvorfor er Aarhus fed for os som børnefamilie?

Jeg synes, at byferie med børn fungerer bedst, hvis du planlægger dagen efter dem – ligesom du ville gøre derhjemme. Vi planlægger helst vores udflugter i Aarhus, så vi kommer forbi mindst én legeplads på turen. Og så ser vi, hvad der ellers fungerer. Klapvogn eller barnevogn skal selvfølgelig med til de mindste. Så er der også et sted til taskerne.  

Og husk, godt fodtøj. Aarhus er ikke en stilet-by. Medmindre du gerne vil udfordres på alle byens brosten. 

Hvordan kommer vi rundt i byen?

I Aarhus er centrum ret kompakt på den måde, at alting er samme sted. Det tager cirka en halv time at gå diagonalen, og ruten vil være smuk og byagtig på alle krydsninger, I tager. Aarhus har, smart nok, masser af offentlige transportmuligheder, der kan få jer til jer lige til døren hos rigtig mange attraktioner.

Vi har både bybusser og letbane. Husk, rejsekortet! Eller køb jeres billetter i midten af bussen eller via Midttrafiksbillet-app.

Skal I rundt i Aarhus i bil?

I kan parkere i p-husene ved fx Dokk1, Banegården, Salling eller Magasin. Der er også betalingsparkering ved bl.a. Den Gamle By, Godsbanen og ved Filmbyen.

Overvej, om I vil tage en bus fra hotellet, når I skal ud at opleve byen, da trafikken ind og ud af Aarhus kan være ret tidskrævende. Overnatter I midt i byen, er der rig mulighed for at springe på busserne. De stopper f.eks. stort set alle ved Banegårdspladsen/Park Allé.

Foto: Den Gamle By

Hvad skal vi opleve?

Den Gamle By – vores børn elsker at besøge håndværkerne i baghuset og smedjen, som min hustru Saras onkel plejede at arbejde i. De elsker legetøjsmuseet derinde og en tur i hestevogn. Men så er de også færdige og vil gerne ud på ”den anden side” og lege.

Og på den anden side af Den Gamle By ligger Botanisk Have. Her er der legepladser, solskinspletter og skygger. Der er bænke, små stier og en mølle. Hvis det her er jeres sidste destination på dagen, kan I hente mad, bruge et par timer i botanisk have og slutte af med en tur gennem væksthusenes frodige natur – det er ganske gratis at komme ind. Her kommer vi flere gange om året – for at tjekke op på de kæmpe åkander og på sommerfuglene. Væksthusene har også en simpel og billig cafe, hvor I kan få frikadeller og kaffe.  

Er I klar på mere efter en tur i parken, kan I gå ad Vesterbro Torv og finde fine Vestergade, der altid summer af god energi, gamle bygninger og drøngod kaffe. Snus byens stemning ind!

Foto: Frame & Work

Hvor kan vi finde god mad til hele familien?

Den Gamle By har flere forskellige bagerier og restauranter (og en virkelig værdsat pølsevogn!). Vi pakker som regel et par ekstra rugbrødsmadder og drikkedunke – for en sikkerheds skyld. 

Få leveret mad fra familieforetagendet Toast-it til Botanisk Have, eller gå en tur ned i byen til min yndlingsrestaurant Hamanns, Emma 1990. Den skønne facade byder på lyserøde borde, hjemmelavede sommerfugle, blomster, en helt magisk baggård, og et menukort der rummer både gamle og nye retter.

Hvad skal vi hygge os med om aftenen på hotellet?

Jeg anbefaler varmt samtlige tærter fra Moccacity på Gammel Munkegade eller de forskellige oste fra Arla Unika Store på Klostergade. Til en rigtig hyggeaften på hotellet ville jeg tage både tærter og ost med mig, spille et spil fisk eller 500 og tage et fodbad efter en hel dags vandring. Børnene kan få skyllet dagens sol og oplevelser af sig i et karbad og blive godt trætte til en god nats søvn. 

Nede i Latinerkvarteret ligger også butikken RAA – her kan man købe de lækreste økologiske sodavand, pilsner og ciders. Dem kan de voksne prøvesmage, efter børnene er faldet i søvn. Måske I skal kigge ud på Aarhus, en af Danmarks ældste byer og første havnebyer. Eller måske I skal falde i staver til Netflix og kæreste-serien. Har man klaret en hel dags byferie med børn, så har man klaret det godt. Og det er det hele værd – for både store og små.

Starttips

  1. Undgå at have et for tætpakket program. Aarhus er proppet med finurligheder, og det er oftest det uventede, der er dagens højdepunkt - især for børnene. Nøjes med at udse jer én eller to attraktioner, og sæt tid af til at gå ud i det blå eller til at dase i parken.
  2. Lad ikke mad og drikke blive udfordringen på jeres byferie. Pak en rugbrød, der kan spises i klapvognen, en brikjuice og gerne en drikkedunk. Børn er altid tørstige, når man ikke har noget vand, og der er ikke altid en kiosk lige rundt om hjørnet. 
  3. Tjek vejrudsigten. Skinner solen den dag I skal afsted, så husk solbeskyttelse (også på de hænder der skubber klapvognen en hel dag). Hvis det regner, er ARoS et kæmpe hit for både børn og voksne. 
  4. Tag et tæppe med. I løbet af dagen kan I sidde på det, og om aftenen kan det svøbes om de små.  
  5. Smut uden om køen ved at købe billetter hjemmefra. Der er ikke noget mere opslidende end at holde sine børn i ro, mens man står i kø. Ved at planlægge lidt hjemmefra kan I få mere ud af dagen i Aarhus.