Familie på tur i Ebeltoft på Djursland

Endnu en god sommer i vente for turismen i Aarhusregionen

6.7.2022
Foto: Frame & Work

Både danske og internationale gæster vælger i stor stil at holde sommerferie i Aarhusregionen. På trods af usikkerhed fra krig, inflation og corona, så tyder alt på travlhed i turisterhvervet sommeren igennem.

Rundt i hele Aarhusregionen er turisterhvervet klar til at byde masser af glade gæster velkommen til området. Allerede nu er mange besøgende ankommet og har skabt liv på campingpladser, i byerne og langs kysterne.

”Vi har store forventninger til, at det bliver endnu en fantastisk sommer i Aarhusregionen. I år glæder vi os især over, at vi igen kan høre tysk, svensk, norsk og mange andre sprog, når vi bevæger os rundt i sommerlandet. De internationale gæster har været savnet under pandemien, så det er virkelig dejligt, at de er ved at finde tilbage,” siger direktør i VisitAarhus Pia Lange Christensen.

Et af de steder hvor både de danske og internationale turisterne har indfundet sig, og hvor der nu meldes om fulde huse er hos Sol og Strand i Ebeltoft. Her er der næsten fuldt booket i uge 29 og 30.

”2021 var en rigtig god sæson, og 2022 ser ud til at blive lige så god. Vi oplever ikke helt så mange bookinger fra danskerne som sidste år, men til gengæld er nordmændene og tyskerne godt på vej tilbage og ligger langt over 2021-niveau,” siger Dorte Tandrup, bureauchef, Sol og Strand, Ebeltoft.

Krig skaber uforudsigelighed

Selv om meget tegner godt for turismen, så er der også ting, som er svære at spå om. Krigen i Ukraine har sendt dønninger ind over hele Europa og resten af verden, og det påvirker også turismen. For eksempel betyder krigen, at rekordmange krydstogtskibe, 63 stk., lægger vejen forbi Aarhus, da de ikke kan anløbe Skt. Petersborg. Samtidig er der usikkerhed om en ny variant af corona risikerer at blusse op. 

”Det er svært at spå om, hvad det præcis er for en sommer og et efterår, som vi går ind i. For det første kan krigen have en indvirkning på, hvor langt folk rejser væk. Og for det andet spiller det også en rolle, at folk har fået færre penge mellem hænderne. Især stigende brændstofpriser betyder noget for ferieplanerne og budgettet. Så selv om det ser rigtig godt ud nu, så er der ret stor usikkerhed om, hvordan det hele ender,” siger Pia Lange Christensen.

Kultur og oplevelser i høj kurs

Selv om pengene måske er blevet færre, så mærker mange attraktioner, at turister og de lokale stadig prioriterer at komme ud og opleve noget. Derfor kan flere attraktioner melde om flere eller lige så mange gæster som før corona.

På kunstmuseet ARoS har 197.512 gæster indløst billet fra 16. januar og frem til udgangen af maj. Det er 834 flere end samme periode i 2019.

”Vi er glade for, at vi i år går en sommer i møde uden restriktioner på grund af Covid-19. Vi har et fantastisk udstillingsprogram med to stærke særudstillinger, Vertigo og Jakob Kudsk Steensen – Berl-Berl samt vores udstillinger fra ARoS’ samling af kunst. Vores forventninger er, at vi får mange gæster fra både Danmark og udlandet i løbet af juli og august, og vi ser allerede nu, at museet summer af liv fra blandt andet de mange krydstogts-gæster, der er tilbage i Aarhus. Vi forventer, at vi efter ferien stadig er på nogenlunde niveau med 2019, som er det sidste normale år før pandemien.”, siger museumsdirektør Rebecca Matthews, ARoS.

Også på Kattegatcentret i Grenaa tegner det til at blive en god sommer. Første halvår har frem til 4. juli budt på over 58.000 gæster. Det er samme niveau som i 2019.
Og for gæsterne byder andet halvår på nye spændende oplevelser. Kattegatcentret har nemlig brugt første halvår på færdiggørelsen af et indendørs pingvinanlæg til subantarktiske pingviner, som forventes at kunne åbne i uge 29. Samtidig er der udvidet med nye og moderne undervisningsfaciliteter og en udvidelse og opdatering af backstage-forholdene til dyrehold. 

”Vi glæder os helt vildt til at kunne præsentere vores gæster for de fascinerende pingviner i deres flotte nye anlæg, hvor dyrene kan opleves både over og under havoverfladen. Det bliver en helt unik og sanselig oplevelse, når gæsterne kommer helt tæt på de sjove havfugle i naturtro omgivelser”, siger Karsten Bjerrum Nielsen, direktør, Kattegatcentret.

De seneste overnatningstal fra Danmarks Statistik som dækker de første fire måneder af 2022, viser en fremgang i overnatninger i hele Aarhusregionen på 18,7 procent i forhold til samme periode i 2019.