Viborg – en gammel kongeby med masser af historie

Foto: Frame & Work

Som en af Danmarks ældste byer og Jyllands historiske kongeby, byder Viborg på en lang og fascinerende historie, som du står midt i, når du besøger byen.

Frem til enevældens indførelse i 1660 blev alle danske konger hyldet på tinge i Viborg, og højadelige herremænd og katolske bisper har gennem tiden smykket byen med fornemme bygninger, som pryder en tur gennem byens gader den dag i dag.

Foto: Frame & Work

Gå en tur gennem Domkirkekvarteret, byens hjerte. Her tårner byens smukke domkirke, Viborg Domkirke, sig op over byen. Herfra udspringer de livlige handelsgader, Sct. Mogens Gade og Sct. Mathias Gade, og her finder du også Viborg Museum, Skovgaard Museet og Det gamle rådhus samt byens smukke, gamle og rekreative torve, pladser og haver.

Viborg har gennem historien været samlingssted, magtcentrum og åndeligt midtpunkt for hele Danmark. Det var her på ’det hellige bjerg’ at jyske folkestammer i vikingetiden valfartede til for at handle og afgøre tvister - og for at ofre til guderne. Det var i Viborg handelsfolk, håndværkere, kræmmere og mange andre mødtes til Snapsting, og det var her at den danske konge, Erik Klipping, blev slået ihjel i Finderup Lade i 1286. 

Viborg ved aftenstid

Smukt blik ud over Viborg søerne ved aftenstid.

Viborg ved aftenstid
Foto: Malte Bülow, VisitViborg

Viborg og omegn

Viborg har et stort opland med fascinerende natur, hyggelige byer og masser af tilbud på skønne aktiviteter.

For naturelskere er Viborg og dens omgivelser et paradis. De omkringliggende skove og naturområder giver mulighed for forfriskende vandreture, cykelture og observation af dyrelivet. I løbet af året forvandles landskabet med skiftende årstider, der skaber en konstant følelse af fornyelse og spænding.

Viborgs mange søer er også et populært sted for rekreation og afslapning. Turister og lokale søger ofte til disse vandhuller for at bade, fiske, sejle eller blot nyde det beroligende syn af solen, der spejler sig i vandets overflade.

For de eventyrlystne sjæle tilbyder oplandet omkring Viborg et væld af spændende udendørsaktiviteter. Prøv kræfter med klatring på klippesiderne i Hald Ege, kajakroning ned ad de vilde floder eller udforsk de skjulte grotter i bl.a. Mønsted Kalk, der gemmer sig under terrænet. Der er ingen grænser for de muligheder, der venter på dig.

For gastronomielskere er der også meget at udforske i denne del af Danmark. Viborgs omgivelser er kendt for at have en rig landbrugsproduktion, hvilket betyder, at du kan forkæle dig selv med lækre lokale råvarer og kulinariske specialiteter. Prøv de friskeste råvarer fra gårdbutikker og lokale markeder eller besøg en af de hyggelige restauranter, der serverer traditionelle retter med et moderne twist.

Uanset om du er på udkig efter et afslappende tilflugtssted i naturen, en kulturel oplevelse i den historiske bykerne eller en aktiv ferie fyldt med eventyr, har Viborg og dens opland noget for enhver smag. Det er en destination, der vil forblive i dit hjerte, længe efter du er vendt hjem. Så tag afsted på en rejse til Viborg, hvor skøn natur, spændende aktiviteter og hyggelige byer, som Bjerringbro, Stoholm, Karup, Ørum og Møldrup også venter på at byde dig velkommen.

Tips til din ferie i Viborg

Mønsted Kalkgruber i Viborg

Top-attraktioner

Mønsted Kalkgruber, Energimuseet, Viborg Museum, Viborg Domkirke ...

Dollerup Bakker ved Viborg

Historiske landskaber

Storslåede naturoplevelser og aktiviteter i naturen

Par spiser frokost på Nytorv i Viborg

Weekendophold i Viborg

Nyd en kærestetur i det historiske Viborg

Det røde I - turistinformation

Få svar på FAQ, find oplevelser, transport, overnatning, events o.l.