Gå til indhold
Domkirkekvarteret i Viborg

Domkirkekvarteret – Viborgs historiske centrum 

Foto: Frame & Work

Domkirkekvarteret er Viborgs hjerte og faktisk hele Danmarks hjerte. Viborg har, som en af Danmarks ældste byer og Danmarks gamle hovedstad, haft rollen som magtcenter, samlingssted og åndeligt midtpunkt gennem mere end tusind år.

Historien om Viborgs historiske bykerne, Domkirkekvarteret, er derfor en vigtig brik i Danmarkshistorien i forhold til at forstå det moderne Danmarks tilblivelse.

Viborg Domkirke er centrum i Domkirkekvarteret. Domkirken tårner sig 42 meter op over byen og er verdens største granitkirke. Ved siden af Viborg Domkirke ligger Stænderpladsen. Her er mindst 37 af Danmarks konger blevet kronet gennem tiderne.

I byens gamle rådhus fra 1728, der ligger ved siden af Viborgs Domkirke, har Skovgaard Museet til huse. Kunstmuseet rummer værker fra kunstnerfamilien Skovgaard, heriblandt kunstneren Joakim Skovgaard, der har udsmykket Viborg Domkirke.

Latinerhaven

Foto: Frame & Work

Tæt ved domkirken finder du Latinerhaven - Viborgs ældste have. Latinerhaven går tilbage til 1726 og var engang en del af embedsboligen for Viborg Latinskoles rektor. I haven kan du nyde duften af de mange spændende blomster og urter og nyde biernes summen fra en af havens mange bænke.

I Domkirkekvarteret er Viborg Museum i gang med at udvikle et nyt bymuseum. Indtil det står færdig, har museet ingen faste udstillinger, men tilbyder guidede byvandringer, mordgådejagter og andre familievenlige aktiviteter i byens historiske rum.

Share your moments with us: