Ole Lund Kirkegaard facade i Skanderborg

3 skridt i Ole Lund Kirkegaards fodspor

Foto: Per Bille

”Otto er et Næsehorn”, ”Lille Virgil” og ”Gummi Tarzan”. Uanset om du er et stort eller lille legebarn, har du nok hørt om børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaard. Men vidste du, at han er vokset op i Skanderborg, og at det er lige her du kan træde ind i hans fantastiske univers?

Jeg har samlet tre stop til dig og din familie, hvis I er klar på at bruge fantasien i jeres ferie.

? Af Martin Graakjær Nielsen
Lokale guider i Søhøjlandet

Martin Graakjær Nielsen - lokal i Skanderborg

Martin Graakjær Nielsen, der er halvt svensk og halvt dansk, blev født i Vestjylland, tilbragte sin ungdom i Aarhus og flyttede til Skanderborg i 2009 – og her bliver han resten af sit liv, hvis det står til ham selv.
Mød Martin her →

1. skridt: Skattejagt for hele familien

Sæt allerførst i gang ved Kulturhuset! Her starter en skæg skattejagt, der sender jer ud i byen i Ole Lund Kirkegaards fodspor. Skattejagten bringer jer over støbejernsfliser i fortovene med forskellige motiver fra bøgerne, forbi gavlmalerier, drager og købmandens hus. I får udleveret kort til skattejagten ved biblioteket i Kulturhuset, hvor jagten også slutter. Er I gode, kloge og heldige kan I vinde en præmie! Det er en stor fordel, hvis I har læst eller hørt nogle af Ole Lund Kirkegaards bøger i forvejen.

Start så snart biblioteket åbner kl. 9.00. Eller hent skattekortet her, og sæt i gang lige præcis, når det passer jer.

2. skridt: En legeplads for sløngler

Byparken! Her skal I helt sikkert et smut forbi. Her ligger den bedste (!) legeplads i verden: Sløngel Pladsen. Det at være sløngel er ikke farligt. Det er bare noget alle børn nogle gange er. Når man er sløngel, kan man lege, at man er stærk. Så stærk, at man kan løfte en kæmpe kanon! En sløngel kan også finde på at lave drengestreger eller pigestreger og komme til at drille sin mor eller far. Men forældre har jo også været sløngler engang selv.

Sløngel Pladsen tager jer helt ind i det fantasifulde univers, hvor børn (og voksne) kan lege, at man har sit eget næsehorn eller kan bruge sine slappe muskler til at klatre med. 

Foto: VisitAarhus

Sløngel Pladsen er spritny. Den blev indviet den 28. august 2021. Den er designet til børn i alle aldre, men måske allersjovest for dem under 8 år. Tag en pause fra fantasien og spis jeres madpakker ved byparkens borde, hvor I kan nyde udsigten over søen. Har I glemt madpakkerne, kan I købe en lækker frokost ved Kafe K eller nappe nogle pølsehorn fra Lagkagehuset lige rundt om hjørnet.

3. skridt: Fordybelse og gode historier

Har I god tid, så læg et smut tilbage forbi Kulturhuset og bind en sløjfe på dagen. Udover biblioteket er der også en biograf her. Der er altid en gratis kunstudstilling og gode events på programmet.

Selve biblioteket er en tur værd i sig selv! Her er der mange gode oplevelser fra børnelitteraturens verden og plads til fordybelse. Og så er det jo oplagt, at I tager ”Gummi Tarzan” eller ”Otto er et næsehorn” ned fra hylden. Voksne kan læse højt, børnene kan slappe af – og alle kan genleve dagens oplevelser, inden I tager afsked med Ole Lund Kirkegaard og med Skanderborg. 

Foto: Torben Stuhr

Martins tips til en dag i Skanderborg

  1. Transport: Skanderborg er et knudepunkt, så her er det nemt at komme til i både bil og med offentlig transport. Det tager kun 12 min med tog fra Aarhus, og i bil er det endnu nemmere. Der er gratis parkering overalt i byen.
  2. Husk: At medbringe jeres fantasi! Det kan jo være, at I får brug for den...
  3. Spis: En stor is til frokost! Det vil alle gerne have. I kan købe den færdiglavet i Føtex i Bloms Butikker, Super Brugsen på Adelgade - eller friskdrejet i byen hos Chokolade-Fabrikken. Og den smager bedst med en rød sodavand til forret.
  4. Forberedelse: Læs Lille Virgil inden besøget. Den er fantastisk, hvis I vil forstå Ole Lund Kirkegaards univers. Man kan sagtens læse bogen som voksen – og man må meget gerne læse højt for andre.
  5. Hemmeligheden: Det er godt nok en hemmelig hemmelighed – og den er kun for børn. I Byparken i Skanderborg kan man tage en håndfuld vand fra søen og smide på de voksne. Så forvandles de til børn og husker tilbage til deres egen barndom – og de bliver vildt sjove at være sammen med! Altså lige indtil de forvandles tilbage til kedelige voksne igen. Men det sker faktisk, at de voksne beholder lidt af legen i sig.