ARoS Aarhus Kunstmuseum ved aftentid

Alt i kunst fra gaden til smukke gallerivægge

Foto: Jonas Togo

Aarhus er hjem for en mangfoldig kunstverden, hvor du finder alt fra street art og kunsthåndværk til internationalt anerkendte kunstmuseer og gallerier.

Tag på opdagelse i værksteder med lokale kunsthåndværkere, gå tur i byrummet og udforsk vægmalerier og skulpturer eller oplev annerkendt og moderne kunst på  kunstmuseet ARoS.

Kunst i verdensklasse

ARoS Aarhus Kunstmuseum

En af de måske mest kendte bygninger i Aarhus er ARoS Aarhus Kunstmuseum. Museet er et af de bedst besøgte kunstmuseer i Skandinavien - og nok et af de mest ikoniske med regnbuen på toppen af den rødbrune murstensbygning. Værket ‘Your rainbow panorama’ af Olafur Eliasson er en kæmpe installation, hvor du kan gå rundt i alle regnbuens farver og nyde udsigten udover Aarhus.

ARoS byder også på særudstillinger med verdensberømte kunstnere og en fast samling med kunstværker fra Guldalderen og frem til i dag.

Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus er et moderne udstillingssted for samtidskunst i centrum af Aarhus. Her finder du kunst i en bred kontekst, og uden for murene kan du gå en tur i Kunsthal Aarhus Skulpturpark med værker af danske og internationale kunstnere. Det er også her du kan opleve Det Jyske Kunstakademis afgangsudstilling hvert år.

Håndværk og kreative værksteder

Aarhus er en skatkiste fyldt med hyggelige kunsthåndværkere og fælles initiativer, der fremhæver kunst og kreativitet.

Byens kvarterer

Hvis du interesserer dig for lokale kunsthåndværkere, er det et must at gå en tur gennem Latinerkvarterets gader, hvor du bl.a. finder hyggelige smykkedesignere, billedkunstnere og keramikere.

Snyd ikke dig selv for at tage lidt længere sydpå til Frederiksbjerg, hvor du finder Jægergårdsgade. Den hyggelige gade byder på keramikere og andre forretninger, hvis du selv har de kreative hænder, med alt indenfor strik og garn.

Godsbanen Aarhus
Foto: Photopop, VisitAarhus

Godsbanen og det kreative Aarhus

Godsbanen er stedét, når du er i Aarhus for at se på kunst og kreative lommer i byen. Her finder du udstillinger og værksteder inden for alt fra træarbejde til smykker, keramik og tekstil.

Gå en tur i den moderne bygning i et af Aarhus’ nyeste kvarterer, Brokvarteret, og nyd summen af kreativt arbejde, klirrende glas fra restaurant Spiselauget og den hyggelige stemning af moderne forsamlingshus.

Flere weekender byder på markeder med for eksempel lopper, kunst, strik fra små producenter og meget mere.

Naboen til Godsbanen er den helt nye arkitektskole, så hele området emmer af kreativitet, liv og kunst i alle former.

Gallerivandring

Aarhus er fyldt med gallerier, hvor du både kan gå på jagt efter dit næste værk til væggen eller bare nyde kunsten i smukke omgivelser.

I hyggelige Vestergade finder du mange forskellige slags gallerier, som for eksempel Galleri Lene Bilgrav med moderne skulpturer og billedkunst eller Galleri TESE, der har en forkærlighed for, hvad folkene bag selv beskriver som, tværkunstneriske, interaktive processer med kunstnere, der tænker konceptuelt og søgende med krop og bevidsthed. I Vestergade er der med andre ord noget for enhver smag.

Et stenkast fra Vestergade ligger Galleri V58 i den historiske og smukke bygning ‘Børnely’. Galleriet startede sine dage netop i Vestergade og har beholdt det ikoniske navn V58 som minde om den tidligere adresse: Vestergade 58. Galleriet råder over 400 kvadratmeter udstillingsrum på to etager. Galleriet repræsenterer over 35 professionelle nationale og internationale kunstnere. Galleri V58 byder både på soloudstillinger og temaudstillinger.

Byrummets farver

Fiskergade med mågekysset i baggrunden
Foto: Kunstner Hans Krull, foto Frame & Works

Når du vil ud i byrummet og opleve kunst er en passende overgang fra galleri til gaden Galleri Grisk.

Street Art og gade-gallerier

Galleri Grisk er et utraditionelt galleri med kunst på væggene fra både danske og internationale street art kunstnere. Galleriet ligger på Thorvaldsensgade 33a, og her kan du passende starte din tur rundt i Aarhus’ gader.

Sonnersgade/Valdemarsgade møder du et værk af Peter Birk, en af mændene bag Galleri Grisk. Længere henne af Valdemarsgade pryder endnu et værk husgavlen, nemlig street art-portrættet af David Bowie af kunstneren Jesper Kikkenborg.

Disse gader er også omkring Godsbanen og Institut for X, hvor du støder på flere værker, når du giver dig tid til at kigge godt rundt. Institut for X er en samling skibscontaineren, der er blevet omdannet til forskellige finurlige kaffebarer, butikker, kunsthåndværkere og meget andet.

Fortsæt herefter street art turen længere ind i byen i Latinerkvarteret, hvor du finder kunstværker på husgavle, vægge, og hvor ellers du kaster blikket hen.

Aarhus midtby har også en lang række fascinerende skulpturer, som du møder, når du går rundt i gaderne. Oplev for eksempel ‘Havnearbejdere ved Dokk1’ ved Dokk1 af Jens Galschiødt, ‘Poseidon’ på Hack Kampmanns Plads af kunstgruppen A Kassen og ‘Bernhardt Jensen på cykel ved Magasin’ ved Frederiksgade 1 af Jan Balling.

Denne tekst er udarbejdet med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.