Jul i Randers

ReThinker Randers og GAIA arrangerer et fælles og festligt Luciaoptog gennem Randers midtby

14.11.2023
Foto: Jesper Maagaard

En ny og gentænkt Lucia-tradition bliver skabt i Randers, når lyset bæres frem gennem midtbyen af en kæmpe Luciabrud og et langt optog.

Torsdag d. 14. december kl. 10.00-11.30 skabes en ny Luciatradition, hvor GAIA Akademi og ReThinker Randers arrangerer et fælles Luciaoptog gennem midtbyen.

Frivilligorganisationen ReThinker Randers har arvet en stor Luciabrud fra VisitAarhus’ frivilligorganisation i Aarhus, og nu er kunstnerne ved GAIA Akademi i gang med at sætte Luciabruden i stand sammen med gæstekunstneren Britt Kristensen, der har specialiseret sig i karnevalsfigurer, og derved får Luciabruden sit helt eget præg.

”Luciaoptog er en hyggelig begivenhed som er med til at samle mennesker og bringe hygge i tiden op mod jul. Vi håber, at Randers og alle de julehandlende vil tage godt imod den nye tradition med den store Luciabrud, som bliver trukket gennem byen i et fælles optog,” siger Jakob Tøtrup Kjærsgaard der er frivilligkoordinator hos ReThinker Randers.

Han suppleres af Pædagogisk koordinator, Mette Nyboe Grønkjær fra GAIA:

”På GAIA Museum har vi gode erfaringer med samskabelsesprojekter. Denne event med ReThinker giver så god mening, fordi mange forskellige interessenter arbejder sammen mod et fælles mål. Nemlig at bringe lys til Randers i en mørk årstid, der også for nogle kan være præget af ensomhed. Målet er fællesskab på tværs af alder, køn, nationalitet og interesse”.

Designhøjskolen og GAIA er med til at skabe unikke avantgarde Luciakjoler og figurer sammen med 8. klasse i Randers Realskole. De skal alle indgå i optoget, og Lucia-ternernes kjoler er lavet ud af frasorterede og aflagte lagner fra Aarhus Universitetshospital, Skejby. Alle der deltager i optoget, vil bære lyset frem med små lanterner med LED-stearinlys.

I optoget indgår pt deltagere fra GAIA Museum Outsider Art og Akademi, frivillige ReThinkers, Randers Realskole, Romalt Friskole, Kolobritt, Den Skandinaviske Designhøjskole og Tradium. 

Optoget starter på Østervold og går gennem Randers midtby over til Kirketorvet og slutter på Østervold, ved Den Jyske Hingst.
 

Om GAIA Akademi og GAIA Museum Outsider Art

GAIA Museum Outsider Art er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten. GAIA Museum rummer, ud over en stor samling af dansk og international outsiderkunst, beskyttet beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud for mennesker med særlige behov. I tilknytning til Museet ligger GAIA Akademi, som er et kunstakademi med både atelier og særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Om ReThinker Randers

ReThinker Randers er en frivilligorganisation under VisitAarhus, som blev etableret i slutningen af 2021 på Underværket. Siden har knap 200 randrusianere meldt sig som frivillige, og flere kommer hele tiden til. De frivillige hjælper til under kulturelle arrangementer og events rundt i kommunen, og siden opstarten har de frivillige blandt andet bidraget til Harbour Challenge, flag-uddeling ifm. regentbesøget og X-factor finalen.