Viborg ved aftenstid

God turistsommer i Viborg

1.9.2021
Foto: Malte Bülow, VisitViborg

Sommerens gæster kom sent til Viborg i år, men sidst på ferien vrimlede det med danske turister i domkirkebyen. Og de fine besøgstal fortsætter ind i sensommeren.

Coronarestriktioner gjorde livet surt for Viborgs turismevirksomheder i starten af sommeren, men i takt med at restriktionerne faldt, kom turisterne til. Specielt har de guidede ture rundt i det historiske Viborg været et hit denne sommer. Ligeledes har Verdenskortet ved Klejtrup Sø, Hvolris Jernalderlandsby og Mønsted Kalkgruber været eftertragtede turistmål, og Viborgs nye hotel, Peak 12, kan melde om en forrygende sommerstart. 

Vi har oplevet flotte besøgstal hos turismevirksomhederne i Viborg og omegn særligt sidst på sommeren. Danskerne har fået øjnene op for Viborg by og områdets mange natur- og kulturperler. Viborgs turismevirksomheder er rigtig dygtige til at udvikle sig, og gæsterne har taget godt imod nyhederne,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus. 

Mange overnattende gæster

Overnatningsstederne i Viborg har haft en rigtig god sommer i år. Hos Hjarbæk Fjord Camping, der ligger naturskønt med en fantastisk udsigt over Hjarbæk Fjord, kan indehaver, Lone Gad, melde om en super god sæson på niveau med sidste år, der satte rekord.

Da sommeren kom, og vejret blev godt, så væltede det ind med danske gæster, og så snart det blev muligt for udenlandske turister at komme hertil, så begyndte vi også at se både tyskere, hollændere og belgiere. Så vi har haft en fantastisk sommer igen i år. Alt har været lejet ud. Der har virkelig været run på. Vi har foretaget nogle investeringer for at gøre vores campingplads mere attraktiv. Blandt andet kan vi nu tilbyde opvarmet pool. Det kan vi mærke har stor betydning,” siger Lone Gad, indehaver, Hjarbæk Fjord Camping. 

Også det nyåbnede Peak 12 Hotel i hjertet af Viborg har haft en flot første måned. 

Vi har nu været i gang i fire uger, og det er gået langt over forventning. Vi havde et brag af en åbningsmåned med masser af gæster på hotellet og et meget flot belægningstal, og jeg kan se, at det fortsætter sådan. Så vi er meget glade. Vores hotel er blevet taget virkelig godt imod af Viborgs besøgende, af de lokale og af byens erhvervsliv, så jeg ser meget lyst på fremtiden her i Viborg,” siger Mike Sthyr, hotelchef, Peak 12 Hotel. 

Lettelse hos attraktioner

Blandt Viborgs mange attraktioner er der lettelse at spore. Hos Mønsted Kalkgruber frygtede direktør, Rikke Friis, en sommer med restriktioner oven på sidste års sommer med halv pris på billetprisen, der gav fulde huse og publikumsrekord. Og sommeren startede da også meget stille. 

Sommeren sidste år var helt spektakulær og ikke til at sammenligne med. Men selv i forhold til 2019 var maj og juni i år op ad bakke. Vi havde tilbagegang i antallet af gæster, og vi måtte afvise mange gæster uden coronapas. Men i takt med at restriktionerne blev lempet, så steg besøgstallet heldigvis. Vi endte med at have over 5000 flere gæster i kalkgruberne i juli i år i forhold til juli 2019, og i første halvdel af august fortsatte gæsterne med at strømme ind. Blandt andet er tyskerne begyndt at komme. Så vi er glade og meget lettede. Vi kan ikke nå at indhente den tabte fortjeneste fra den tvungne lukkeperiode, men sommeren er gået rigtig godt,” siger Rikke Friis, direktør i Mønsted Kalkgruber.

Hos Verdenskortet ved Klejtrup Sø kan Søren Vejle-Cassøe melde om en fantastisk sommer.  
Vi har haft en super højsommer og forventer at nå et besøgstal omkring 45.000 i denne sæson, så vi er meget tilfredse. I starten af sommeren måtte vi desværre afvise over 20 procent af vores gæster på grund af corona-restriktionerne, og det gjorde ondt. Men da de blev lempet, så kom sommeren for alvor i gang. Og heldigvis så er den slet ikke ovre endnu. De sidste tre uger har vi haft dobbelt så mange besøgende i parken, som vi har kalkuleret med og derudover har vi forrygende travlt i restauranten med selskaber og møder,” siger Søren Velje-Cassøe, ejer af Verdenskortet. 

Og også Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum, kan se tilbage på en god sommer. 

Vi har i løbet af sommeren oplevet en rigtig stor efterspørgsel til vores byvandringer rundt i Viborg. Derudover er det gået over alt forventning hos Hvolris Jernalderlandsby. Her har vi haft cirka samme flotte besøgstal som sidste sommer. Og så har vi op til sommerferien lanceret mordgådejagten, Den Mystiske Grav, for de yngste børn og deres familier. Her kører man i egen bil på opdagelse i det skønne landskab omkring Viborg for at lede efter fortidsminder og skjulte skatte.  Den har været meget populært,” siger Brian Wiborg, museumschef, Viborg Museum. 

Tryk på turistinformationen 

Hos VisitAarhus har der været tryk på turistinfo-telefonen. Der har været forespørgsler på alt fra cykelruter og naturområder til gode spisesteder og mulige overnatningssteder i Viborg. 

Vores gæsteservicemedarbejdere har modtaget mange opringninger denne sommer fra turister, der vil besøge Viborg. Specielt har vi oplevet en stor interesse for byvandringer og guidede ture rundt i byen og i Domkirken. Så vi har guidet mange besøgende til Viborg Museum,” siger Pia Lange Christensen.  

Gæsteservicemedarbejdere fra VisitAarhus har derudover samarbejdet med ledelse og medarbejdere på Peak 12 Hotel frem mod åbningen.

Vi vil gerne klædes på med info om byen og hele området, da mange af vores ansatte kommer udefra. VisitAarhus har hjulpet os med historie- og destinationskendskab. Det har givet os større viden, som vi kan bruge overfor vores gæster," siger Mike Sthyr, hotelchef, Peak 12 Hotel.

Dette års gode turistsommer kommer efter et 2020, hvor Aarhusregionen var den destination i Danmark med flest danske gæster. 19 procent af alle danskere var sidste år på ferie i destinationen mindst én gang.