Mønsted Kalkgruber i Viborg

De internationale turister er tilbage i Viborg

16.8.2022
Foto: Mads Gregersen

Der er god grund for turisterhvervet til at klappe i hænderne over sommersæsonen i Viborg Kommune. Sommeren har nemlig budt på mange besøgende fra både Danmark og andre lande.

Der er igen blevet snakket tysk, hollandsk og mange andre sprog rundt i ferielandet i Viborg Kommune. Efter to år med stor mangel på internationale besøgende på grund af corona, er der nu igen masser af turister fra andre lande på besøg. Det viser netop offentliggjorte overnatningstal fra Danmarks Statistik.

De internationale overnatninger er nu over 2019-niveau med en samlet fremgang på 7,9 procent for første halvår 2022 og en fremgang på hele 31,5 procent, hvis man sammenligner juni i år med juni 2019.
Hvis man kigger på nationaliteterne, så har der i første halvår af 2022 eksempelvis været 33,6 procent flere hollandske overnatninger i forhold til 2019.

”Det er meget positivt, at de internationale gæster er stærkt på vej tilbage til Viborg. De seneste to år har vi heldigvis haft rigtig mange danske gæster, men vi har savnet de internationale turister. Nu er de tilbage, og det kan mærkes hos attraktioner, overnatningssteder, restauranter osv.,” siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus.

Også danskerne er vilde med Viborg

Hvis man kigger overordnet på både danske og internationale overnatninger i Viborg Kommune, så er der en samlet fremgang i antal overnatninger på 10 procent i første halvår af 2022 i forhold til samme periode i 2019, som er det seneste ”normale” turistår inden corona. Det er også udtryk for, at danskerne stadig holder ferie i Viborg.

Et af de steder, hvor man har haft en rigtig god sæson, er på Hjarbæk Fjord Camping, hvor gæsterne er strømmet til.

”Vores omsætning er cirka 6 procent over sidste år og 37 procent over 2019-niveau, så det er helt forrygende. Vi har inden denne sæson lavet ekstra pladser, og det har været en god investering. Vi kan mærke, at folk for alvor har fået øjnene op for camping under corona, og den bølge rider vi videre på nu,” siger Lone Gad som er lejrchef på Hjarbæk Fjord Camping.

Fuld fart på attraktionerne

En vækst i antal overnatninger betyder også noget for områdets mange attraktioner. I Mønsted Kalkgruber kan man også berette om en rigtig god sæson, hvor der også er vækst i antal gæster.

”I skolernes sommerferie har vi har en fremgang på mere end 25 procent i forhold til 2019, og for juli måned ligger vi på niveau med 2021. Vi er så glade for, at folk gerne vil besøge os, og vi er især glade for, at vi igen har de internationale besøgende tilbage. Vi har haft flest gæster fra Tyskland og Holland, men vi har også haft gæster fra både Schweiz, Frankrig, Spanien osv.,” siger Tina de Linde som er direktør i Mønsted Kalkgruber.

Hele Aarhusregionen i vækst

Det er ikke kun i Viborg, at sommeren får smilene frem på læben hos turismevirksomhederne. Hvis man kigger på årets første seks måneder, som er de nyeste overnatningstal, så oplever alle otte kommuner i Aarhusregionen fremgang i antal overnatninger i forhold til samme periode i 2019.
Faktisk ligger Aarhusregionen 17 procent over samme periode i 2019. På landsplan hedder det tal 13 procent.

”Vi er utrolig glade for, at vi over hele Aarhusregionen ser en fremgang i antal overnatninger. Det er igen med til at understrege, at området har noget helt unikt at tilbyde, og at attraktioner, overnatningssteder, restauranter osv. gør et kæmpe stykke arbejde for at give gæsterne en god ferie,” siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus.