Salling Rooftop og Aarhus

Aarhus er den 3. mest bæredygtige turistdestination på internationalt index

26.10.2021
Foto: Salling

Aarhus er netop blevet rangeret som den tredje mest bæredygtige turistdestination målt på ’The Global Destination Sustainability Index’ (GDS-Index). Den flotte placering på er netop offentliggjort.

Aarhus har taget et kvantespring fra en 13. plads til en 3. plads på Global Destination Sustainability Index’, der rangerer +70 destinationer fra hele verden efter deres præstation på forskellige parametre inden for bæredygtighed med særlig fokus på events og konferencer.

Det er et vildt spring, og vi er meget stolte. Med placeringen som nummer tre står vi meget stærkere i konkurrencen om tiltrækning af de store internationale konferencer og kongresser. Vi har en ambition om, at Aarhusregionen skal være førende inden for bæredygtige og grønne oplevelser, konferencer og events, og det arbejder vi målrettet på sammen med Aarhus Universitet, Aarhus Kommune og hele destinationens turismeerhverv. Så det er fantastisk, at arbejdet giver pote,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Og det er netop det tætte, strategiske samarbejde mellem Aarhus Universitet, turismeerhvervet, Aarhus Kommune og VisitAarhus, der har været en af udslagsgiverne for den flotte 3. plads. 

Jeg er utrolig stolt over, at Aarhus er kommet i top tre. Vi har på Aarhus Universitet stort fokus på bæredygtighed, når det kommer til events og konferencer. Det er i dag en del af universitetets overordnede klimastrategi, og nu kan vi høste frugterne af det stærke samarbejde i byen mellem kommune, VisitAarhus, de lokale borgere og Aarhus Universitet. Dette resultat kommer til at være en gamechanger for Aarhus”, siger Anders Frølund, chef for Events og Kommunikationsstøtte, Aarhus Universitet.

Samarbejdet mellem byens aktører har blandt andet ført til udgivelsen af en grøn konference- og event-håndbog målrettet byens konference- og eventarrangører og den nyligt afholdte bæredygtighedskonference ”Sammen om Grønne Oplevelser”. Desuden har de 2.200 frivillige Rethinkers under VisitAarhus, der hjælper til ved byens mange events, lavet håndbogen ’Vigtig viden om events og bæredygtighed’. 

Aarhus har flere års erfaring med bæredygtig turisme. Netop samarbejdet med de lokale frivillige, indsatsen hos destinationens hoteller og mødesteder og fokus på at udvikle bæredygtige tiltag er central for Aarhus’ udvikling. Blandt andet blev Scandic Aarhus City kåret som Danmarks mest klimavenlige hotel denne sommer. Den bæredygtige indsats blandt destinationens turismeerhverv har styrket Aarhus’ position som kongresby internationalt og er også blandt årsagerne til den flotte placering på den anerkendte rangliste. 

Derudover har også Aarhus Kommunes nye klimastrategi samt VisitAarhus’ nye bæredygtige turismestrategi og bæredygtighedscertificering været vigtige grunde til det store spring op ad bæredygtighedsranglisten.

Guy Bigwood, administrerende direktør for GDS-indekset, udtaler om Aarhus nye topplacering: “Tillykke til VisitAarhus og team. Den nye strategi "Great Place" præsenterer en bedre vision og køreplan for turisme. Arbejdet med at engagere interessenter, opbygge et frivilligt fællesskab og katalysere forandring er fremragende, og dette kan ses i GDS-indeksets resultater”.

Aarhus er nu nummer 3 på GDS-indekset med en præstationsscore på 82,47 procent og ligger dermed lige bag Gøteborg på en førsteplads og København på en andenplads med henholdsvis 88,95 procent og 85,08 procent. 

Den netop offentliggjorte liste kan ses her.

Om ’The Global Destination Sustainability Index’ 

GDS-indekset (Global Destination Sustainability Index) er det førende bæredygtighedsindeks, der sammenligner indsatsen på bæredygtighedsområdet for turismedestinationer i hele verden. Destinationernes performance er opdelt i fire forskellige kategorier: destinationens sociale bæredygtighedspræstation, turismeerhvervets performance, turismeorganisationens strategi og initiativer, og kommunens bæredygtighedsindsats. 
www.gds.earth