Simon Grimstrup - lokal i Søhøjlandet

Fem løberuter til ferien i Søhøjlandet

Foto: Tania Nørgaard

Søhøjlandet byder på uanede muligheder for forskellige ruter, så det er svært at vælge mellem den store pallette af natur. Jeg giver et bud på markerede ruter, som er gode til trailløb, men som også sagtens kan bruges til vandreture.

Trailløb går ud på at komme væk fra fortove og asfalt og i stedet komme ud i naturen.

✍️ Af Simon Grimstrup
Lokale guider i Søhøjlandet

Simon Grimstrup - lokal i Søhøjlandet

Simon er opvokset i Ry og bor i dag på Knøsgården i skoven vest for Himmelbjerget. Han arbejder til daglig som efterskolelærer, hvor han har fokus på friluftsliv, adventurerace, fysik/kemi og matematik.
Mød Simon her →

Hvilken rute er den smukkeste?

Det er Velling Kalv-ruten. Her er der et fantastisk 119 m højt udsigtspunkt med 180⁰ udsigt mod nord udover Salten Ådal. Den gule vandrerute på 2,3 km kan med fordel forlænges med ruten omkring Snabe Igelsø mod vest og endnu længere mod øst ved Hundsø.

Området er meget kuperet og indeholder en smuk gammel bøgeskov. Området ved Bryrup byder på mange naturskønne varianter, og de store åbne hedearealer nordvest for Vrads har et af de flotteste stræk på Hærvejen.

Sepstrup Sande og Skærbæk Plantager er også meget naturskønne.

Hvilken rute er kortest?

En bakket, kort og meget fin tur går til Sukkertoppen ved Klostermølle. Den byder på alt det bedste fra Søhøjlandet inklusive Gudenåen, fantastisk udsigt og teknisk nedløb. Ruten er markeret fra P-pladsen på Klostermølle og er en fin rundtur. Turen kan varieres f.eks. til Møgelkol, som ligger i skoven ved Mossø.

Hvilken rute er mest udfordrende?

Det er ruten fra Ry til Silkeborg - følg f.eks. Himmelbjergruten. Brug evt. hele loopet omkring Silkeborgsøerne. Brug tog eller rutebåde til at få logistikken til at hænge sammen. Ruten kan også løbes i etaper, da der er flere overnatningsmuligheder undervejs. Det giver god mulighed for at udforske de forskellige skove.

Løb i Silkeborgskovene
Foto: VisitSilkeborg

Hvilken rute er mest ekstrem?

Bjergruten ved Himmelbjerget er en meget kuperet og smuk rute. Tag gerne en afstikker til Skriver Kol, hvorfra Himmelbjerget er smukkest. Der er masser af muligheder for variationer af ruten, men husk at bruge kortapp’en, så du kan finde tilbage til bilen. Brug evt. app’en ’Strava’ til at finde de ”gode bakker” på turen. Her kan du også sammenligne din tid med de lokale trailløbere.

Hvilken rute er mest børnevenlig?

Det er ruten ved Slåensø, som er en smuk og overskuelig tur på cirka 3 km med gode muligheder for at bade bagefter. Vandet i Slåensø er meget klart, da det er en kildesø, der ikke har naturlige tilløb. Et besøg på kongestolen giver lidt bakkeløb og ikke mindst en meget flot udsigt mod Sindbjerg og Stoubjerg.

Slåensø ved Silkeborg
Foto: Maria Rømer, CurlyCamper

Den ekstra rute

Der er så mange fede muligheder, at jeg kan blive ved. Et af de steder jeg ikke besøger så ofte, er Troldhøjen ved Gjern Bakker, som er placeret i et kuperet område med masser af lækkert trail. Her er der gode parkeringsmuligheder og fede spor.

Simons starttips til trailløb

  1. Download en kortapp fx ‘Topo GPS Denmark’, for det kan være svært at finde vej i de store skove.
  2. Find Naturstyrelsens foldere om området. De indeholder et godt papirkort og overblik over ruterne, samt god info om den natur og kultur, man løber igennem.
  3. Tag vand og energi med. De mange højdemeter i Søhøjlandet giver langsommere tider end mange andre steder i Danmark.
  4. Overvej at bruge offentlig transport, så I kan løbe fra A til B og få en særegen tur ud af det. Det kan både være tog, rutebåde og busser.
  5. Arbejd med din trail-løbeteknik - det giver en bedre flow-følelse på sporene.