Elvehøj på Anholt

Jakobs tips til paradisøen Anholt

Foto: Sarah Green

Anholt er et ganske særligt sted, og øen kan bryste sig af at være det mest isolerede sted i Danmark. Livet på Anholt er ganske unikt og bør opleves. På mange måder er tiden gået i stå på øen, og det føles helt som, hvis vi skrev 1950 i kalenderen.

✍️ Af Jakob Kjærgaard 
Lokal guide på Anholt

Jakob Kjærgaard
Foto: VisitAarhus

Jakob Kjærgaard er oprindeligt nordjyde, men har boet på Anholt siden 2006. Her bor han sammen med sin kæreste og deres 5 børn.

Mød Jakob her →

Derfor skal du tage turen til Anholt!

Livet på Anholt foregår i sit eget tempo og på sin særlige facon. Øen har sin helt egen unikke stemning, og her vil du møde både løse hunde, høns og ænder på din vej igennem Anholt by. Selv børnene løber frit omkring!

Med kun 4 ugentlige færgeafgange uden for sommersæsonen er øen på mange måder nødt til at klare sig selv. Vi kan f.eks. ikke være afhængige af nabobyens brandvæsen eller vi kan ikke lige køre en tur i Bilka.

Anholt er et lille samfund og er nødsaget til at have alle de faciliteter, der skal til for at opretholde et samfund/helårsliv; skole, hjemmepleje, indkøbsmuligheder, alle håndværksfag m.m.

Hvor lang tid vil du anbefale, man bruger på Anholt? 

Hvis du vælger at tage turen til Anholt - og det bør du! - skal du være opmærksom på færgens sejltider og overnatningsmuligheder. En tur til Anholt kræver mindst én overnatning. Om sommeren sejler færgen én gang om dagen, og uden for sommersæsonen sejler færgen ikke onsdag, lørdag og søndag.

Til gengæld er der bedre mulighed for overnatning på øen uden for sommersæsonen, hvilket godt kan være en udfordring i sommerferien. Det må anbefales, at du ikke planlægger en ”for kort” tur til Anholt, da der er en del unikke seværdigheder på øen. Ofte vil en todages tur være for kort, og en endags tur er helt sikkert for lidt, da færgen ankommer til øen om eftermiddagen og sejler igen om morgenen dagen efter.

  1. Ørkenen og fyret; Ørkenen er et vidunderligt område, der dækker næsten 80 % af Anholt. Her er helt uberørt natur, så langt øjet rækker. Ørkenen er fredet, men det er tilladt, at gå igennem den, hvorigennem du kan komme til Anholt Fyr, der ligger på øens østligste punkt.
     
  2. Stjernehimlen på Anholt er helt utrolig. Der findes stort set ingen lysforurening på øen, ingen større byer m.v., hvilket gør at stjernerne er ekstra synlige. Faktisk er Anholt ved at blive DarkSky-certificeret
     
  3. Anholt museum. Til dig, der har lokalhistorisk interesse, vil Anholt museum være overordentligt spændende. Her samles alt, der er sket på øen, og det er ikke så lidt.
  4. Kærlighedsstien, er en sti, der går imellem Anholt by og havnen. Stien snor sig langs kanten af Nordbjerg, hvorfra du har en fantastisk udsigt over ørkenen. Langs med stien vil du, på den rigtige årstid, kunne finde kantareller og Karl Johan svampe, alt imens du nyder stilheden og den uovertrufne natur. 
  5. Badestrandene. Hvis du tror, at de bedste badestrande findes ved at rejse sydpå, tager du ganske fejl. De er lige her. På Anholt findes egentlig kun én strand, men den går til gengæld hele vejen rundt om øen. For nemheds skyld er stranden delt op i Havnestranden, Campingstranden, Nordstrand og Sønderstrand. Disse er alle formidable badestrande. Nogle mere børnevenlige end andre, og har man helt små børn med til øen, vil Havnestranden og Campingstranden være at foretrække, da der her ikke bliver så hurtigt dybt. Det blå flag vajer over Anholts strande, og det er ikke uden grund.  
  6. Havnelivet (mest om sommeren). Anholt Havn er stedet, hvor folk hænger ud om sommeren. Her kan du købe friskfanget fisk og jomfruhummer direkte fra fiskekutteren, hvis du magter at stå tidligt op. Fiskerne kommer i havn ved 7-tiden, og så er det ellers først til mølle-princippet. Skal du købe fisk, er det en god ide at have kontanter med, da lokale fiskere sjældent er uddannet i mobilepay og lign. 

    Havnen er også stedet, hvor du kan stille din sult og slukke din tørst. Her finder du alt fra små hurtige snacks til store bøffer, lokalt brygget øl og Anholt Gin
    Spisesteder og små listige beværtninger ligger side om side på Anholt Havn, og der er nok at muntre sig med. Faktisk er der om sommeren liv på havnen hele døgnet. Når de sidste nattegæster er på vej i seng, overtages havnemiljøet af hundeluftere, kondiløbere, fiskere og folk med bagerposer. 

Jakobs starttips til turen

  1. Inden du rejser til Anholt, skal du sørge for, at du har et sted at overnatte. Det lyder måske en smule underligt, men kommer du afsted uden et aftalt sted at bo, vil det, som oftest, være umuligt at støve noget op i højsæsonen.
     
  2. Husk nu alt det du plejer at få brug for; mobillader, p-piller og kontaktlinser. Du kan ikke gå i hverken Power eller Louis Nielsen. Når du er på Anholt, så er du på Anholt ?
     
  3. Det er en skrøne, at der ikke findes biler på Anholt. Der er både private biler og biler, der sørger for at infrastrukturen fungerer. Husk derfor at medbringe respekt for lokalbefolkningen og dit kendskab til færdselsreglerne, når du tager til Anholt! Eksempelvis bør fodgængere gå i venstre side af vejen, også selvom de er i flok.
     
  4. Husk at vi kun bor ganske få mennesker på øen, og vi gør det, så godt som vi kan!

Brandfare (OBS - vigtigt !!)

En ting, der ikke kan nævnes ofte nok og ikke kan have høj nok prioritet, er den meget store brandfare. Anholt er et meget tørt sted dækket af lyng, mos og lav. Der er skovområder og hede-landskaber, der alle står på en bund af sand. Når det regner, bindes vandet ikke i jorden som på fastlandet, men forsvinder ned igennem sandet. Det gør, at der er ekstremt tørt på Anholt, også selvom det lige har regnet. I øvrigt er øen det måske mest solrige sted i Danmark, hvilket ikke gør brandfaren mindre.

Det er derfor strengt forbudt at bruge åben ild i naturen. Du skal ikke ryge i skoven eller i ørkenen, og engangsgrill, lejrbål og lignende er bandlyst. Anholt brandvæsen er meget lille, og der går minimum 3 timer, før vi får hjælp fra fastlandet, og da vil det være for sent !!!