Jul på Gammel Estrup på Djursland

Fire stemningsfulde julemarkeder på Djursland

Foto: Gammel Estrup

“Julen var bare bedre i de gode gamle dage”. Den har du nok hørt før, men vidste du, at du stadig kan opleve den gode, gammeldags jul?

Ifølge kulturhistoriker Benno Blæsild, er Djursland det perfekte sted at opleve en ægte nostalgisk jul. Med sin fantastiske kyststrækning, Nationalparkens ’bjerglandskab’ og den store dybe skov i midten sætter halvøen den perfekte ramme om en dagstur tilbage til 'de gode gamle dage’, hvor jul og julestemning hører hjemme.

✍️ Af Benno Blæsild
Lokal på Djursland

Benno Blæsild, Lokal på Djursland

Benno er født i Østbirk sydvest for Skanderborg og bor i dag i Allingåbro på Djursland. Han mener ikke, at det er at valg at være så inkarneret østjyde, som han er – nej, det er simpelthen skæbnen.
Mød Benno her →

Hvor kan jeg opleve jul, som det var for 100 år siden?

Det kan du på Gammel Estrup. Oplev udstillingen “Jul for herskab og tjenestefolk anno 1918", hvor du kan se, hvordan greven og hans ansatte holdt jul for 100 år siden.

I adventsweekenderne byder herregårdskøkkenet på smagsprøver af julesul, og i Riddersalen er der korkoncerter og dans om juletræet, mens der den 23. december er julegudstjeneste i Slotskapellet.

Kan jeg opleve ægte jul på landet?

Ja, det kan du på Det Grønne Museum, der har mere end 25 år på bagen. Museets mange frivillige bringer fortidens jul til live – og du må være med!

Der er smagsprøver på julens store klassikere og en del julegodter som med rette (eller urette) er havnet i ’glemmebogen’. Museet er fyldt med juleboder både inde og ude, og de byder på alt fra uldvarer og keramik til julepynt og lækkerier.

Tog og hestevogne giver hyggelige ture rundt i herregårdslandskabet, og bliver du sulten byder restauranten ’Den Gamle Stald’ på julefrokost med et stort drys gourmet. Her flyder gammel juleskik og moderne gastronomi sammen i en fuldendt smagsoplevelse.

Foto:Rosenholm Slot

Er der jul på slottet?

I allerhøjeste grad! Julemarkedet på Rosenholm Slot dig med på en tidsrejse tilbage til DR’s store julekalendersucces ’Jul på Slottet’, der blev sendt første gang i 1986 og senere genudsendt i 1991, 1998 og 2013.

Julemarkedet opstod i 2011 i forbindelse med julekalenderens 25-års jubilæum. Markedet blev i 2016 kåret som Danmarks 3. mest nostalgiske julemarked, og det er med rette, for det fine gamle slot er fyldt til randen med juleboder, der tilbyder alt hvad et julehjerte kan begære af gaver, godter, mad og drikke.

Hvor finder jeg et julemarked i anderledes rammer?

Det gør du i Ree Park Safari, der holder Jul på Central Station. Du rejser ind i en helt anden verden, når du ankommer til dyreparkens fantastiske Central Station. Her er højt til loftet, utallige juleboder og en lang række juleaktiviteter, hvor overskuddet går ubeskåret til Karen Blixen Camp Trust i Masai Mar Kenya.

Det er gratis at parkere, og entreen koster 50 kr. for voksne. Børn under 11 år er gratis.

Bennos starttips

  1. Det er nemmest at benytte egen bil, så du kan komme rundt til de forskellige steder. Der er god og næsten altid gratis parkering over alt.
  2. Djurslands julemarkeder er fyldt med kreativitet og nostalgi til priser, som alle kan betale.
  3. Naturen er vild og storslået, så husk den rette påklædning, så du virkelig kan nyde det.
  4. Den nærmeste julefrokost er aldrig langt væk. Bestil gerne bord i forvejen på café eller restaurant i Ebeltoft eller Grenaa, så du rigtig kan gå og glæde dig til menuen.
  5. Har du en ven, der endnu ikke er kommet helt i julestemning? Så hiv ham eller hende med på julemarked, så er de næsten garanteret at få lidt af julen under huden.