Banestien Hammershøj til Viborg

8 smukke banestier i Aarhusregionen

Foto: @skoldbaek

Vil du opleve en bilfri natur på cykel? Så bør du prøve en af banestierne i Aarhusregionen. Banestierne er rekreative ruter, der oftest er helt bilfrie og uden stejle stigninger, fordi de er anlagt på tidligere jernbanestrækninger.

Af Line Wagener, Alleud.dk

I slutningen af 1800-tallet hærgede jernbanefeberen i Danmark. Over hele landet blev der anlagt jernbaner, som forbandt de små landsbyer og lokalsamfund. Men allerede i midten af 1900-tallet blev meget af togdriften nedlagt.

I Aarhusregionen er mange af de nedlagte jernbaner blevet omlagt til rekreative banestier, som er attraktive for dig, der vil afsted på cykel- eller vandretur.

På banestierne kommer du ud i det smukke kuperede landskab, uden at du behøver at forcere stejle bakker. Du kan samtidig nyde naturen i ro og fred, for banestierne er også – modsat langt de fleste cykelruter i Danmark – bilfrie. Her er hverken trafikstøj eller larm.

Mange steder cykler du forbi flotte gamle stationsbygninger, og ofte kan du finde informationstavler, som fortæller historien om den nedlagte jernbane og hyggelige rastepladser, hvor du kan holde pause.

Banestier i Aarhusregionen

Hop op på cykel og tag på cykeltur på en af disse østjyske banestier.

Liste
Kort
Gravlevstien Ebeltoft - Gravlev
Foto: Else Brask

Gravlevstien Ebeltoft - Gravlev

Vil du opleve vilde og eksotiske dyr fra cykelsadlen? Så tag turen på banestien mellem Ebeltoft og Gravlev. Ruten er ca. 10 km lang og følger den nedlagte jernbane, Gravlevbanen.

Læs mere
Banestien Allingåbro - Ryomgård
Foto: Poul Allingåbro

Banestien Allingåbro - Ryomgård

Banestien mellem Allingåbro og Ryomgård er 15 km lang og asfalteret. Ruten går gennem skov- og landbrugsområder, og undervejs kommer du igennem landsbyerne Pindstrup og Auning.

Læs mere
Banestien Viborg - Hammershøj
Foto: @skoldbaek

Banestien Viborg - Hammershøj

Cykelturen på banestien mellem Viborg og Hammershøj byder på mange flotte udsigter over Nørreådalen og ind mod domkirkebyen Viborg. Jernbanen blev nedlagt i 1965.

Læs mere
Banestien Randers - Silkeborg
Foto: VisitRanders

Banestien Randers - Silkeborg

På cykelrute 29 mellem Randers og Silkeborg kan du opleve naturen og historiske steder. Turen går først mod Langå, hvor du cykler langs Gudenåen. Herefter snor ruten sig til Silkeborg ovenpå en nedlag...

Læs mere
Banestien Lysbro - Lemming
Foto: @afootdk

Banestien Lysbro - Lemming

På den vestlige side af Silkeborg kan du cykle 11 km på Kjellerupstien – en rekreativ sti, som følger den nedlagte jernbanestrækning Silkeborg-Kjellerup-Rødkjærsbro.

Læs mere

Alhedestien, cykel-, vandre og riderute

Banestien mellem Viborg og Herning er også kendt som Alhedestien (cykelrute nr. 21) og er anlagt på den nedlagte Herning-Viborg jernbane. Det sammenhængende stisystem mellem Viborg og Herning er ca. 4...

Læs mere
Gjerrildbanestien Ryomgård - Gjerrild
Foto: Else Brask

Gjerrildbanestien Ryomgård - Gjerrild

Start i Ryomgård på Djursland, og tag turen på det 28 km lange, naturskønne spor til Gjerrild. Stien følger den gamle jernbanestrækning, som ikke har været i brug siden 1956.

Læs mere
Naturstien Silkeborg - Horsens
Foto: steffenholmbl

Naturstien Silkeborg - Horsens

Den nedlagte jernbane mellem Silkeborg og Horsens fører i dag cyklister, vandrere og ryttere gennem frodige ådale, gamle bøgeskove og det bakkede midtjyske Søhøjland på en 61 km lang rute.

Læs mere