Anden Verdenskrig

Aarhusregionen besat – fortællinger fra Anden Verdenskrig

Foto: Besættelsesmuseet

Er du interesseret i Anden Verdenskrigs dramatiske fortællinger, er det oplagt at besøge Aarhusregionen! Her kan du opleve alt fra solide bunkersystemer, radartårne og kanonstillinger til spændende museer og stemningsfulde mindesmærker!  

Det tyske hovedkvarter  

Under Anden Verdenskrig var Danmark besat af det nazistiske Tyskland fra 1940 til 1945. Det var en urolig og dramatisk tid med komplekse politiske dilemmaer, likvideringer, bombesprængninger, rationering, sabotage og henrettelser.

Overalt i Aarhusregionen støder du på minder fra de fem besættelsesår, og ved Silkeborg Bad kan du opleve en helt særlig historie. Området spillede nemlig en central rolle under besættelsen, da det fungerede som hovedkvarter for den tyske generalstab i Danmark fra 1943-45.

I den smukke natur omkring Ørnsø ved det gamle kurbad finder du derfor en række tyske bunkers, og her ligger Silkeborg Bunkermuseum, der formidler områdets nervepirrende historie i meget livagtige rammer!  

Foto: Silkeborg Bunkermuseum

Modstandskamp og æggekage

Drager du til Hvidsten lidt nord for Randers, finder du ikke kun en gammel og idyllisk Hvidsten Kro, men også hjemstedet for en af Danmarks mest berømte modstandsgrupper - Hvidstengruppen.

Gruppen bestod af kroejer Marius Fiil og en række medlemmer af dennes familie og omgangskreds. I nærheden af kroen modtog de våben, sprængstoffer og danske agenter i britisk tjeneste nedkastet af engelske fly. I 1944 blev gruppen afsløret af Tysklands hemmelige politi, Gestapo og otte mandlige medlemmer inklusive kroejeren blev henrettet.

Kroen drives i dag stadig af familien Fiil, og på det lille museum kan du komme tæt på Hvidstengruppens tragiske historie.

Melder sulten sig, kan du I de historiske og stemningsfulde omgivelser nyde kroens berømte flæskeæggekage.  

Mindelunden for Hvidsten Gruppen ved Hvidsten Kro

Hvidsten Gruppen

Foto: VisitRanders

Tyskertårnet på Helgenæs 

Et andet minde fra Anden Verdenskrig findes på spidsen af Helgenæs i nærheden af Sletterhage Fyr. På en bakketop knejser et massivt tysk radartårn op med smuk udsigt over havet. Her kunne de tyske soldater overvåge fly- og havtrafikken nær Aarhus.

Alene gåturen fra fyret og hen til radartårnet er en oplevelse værd, og fortsætter du ad ”Kystbefæstningsstien”, findes resterne af to tyske kanonstillinger, der skulle have haft installeret kanoner med en rækkevidde på 15 km. Kanonerne nåede dog aldrig frem, men man kan stadig se de store afstøbninger i jorden.  

Foto: Sebastian Nils

Bombesprængninger og Besættelsesmuseum   

Som regionens folkerigeste by, emmer Aarhus af dramatiske fortællinger fra Anden Verdenskrig. Byen oplevede luftangreb, likvideringer og adskillige terroraktioner, hvor blandt andet store dele af Guldsmedegade og Teatret blev sprunget i luften.

Besættelsesmuseet indrettet i Gestapos tidligere hovedkvarter i byen, fortælles den dramatiske historie om Aarhus under besættelsen. Her vækkes historien til live, når du træder i fodsporene på frihedskæmpere, tyske soldater og helt almindelige aarhusianere, og krigens mange moralske dilemmaer formidles.

Du kan også besøge de klaustrofobiske fængselsceller, hvor de indsatte blev tortureret, prøve at blive afhørt af en brysk Gestapo-officer og se de mange våben og genstande fra Anden Verdenskrig!

Foto: Besættelsesmuseet

Tag på tur i Aarhusregionen og dyk ned i de spændende og tankevækkende spor fra krigen, og få et indblik i besættelsestidens mange gribende fortællinger.