
Søhøjlandets bjerge
Bjerge, så langt øjet rækker. Intet mindre end 7 ud af de 10 højeste toppe (bjerge) i Danmark ligger i Søhøjlandet. ’Bjergene’, også kendt som de syv tinder, er oplagte at besøge for dig, der kan lide at blive udfordret på din vandretur, og som sætter pris på en rigtig god udsigt.
De Syv Tinder
Himmelbjerget
Himmelbjerget er i høj grad et besøg værd, når du er i Søhøjlandet. Nyd den smukke udsigt fra toppen ved tårnet ud over Julsø og landskabet, og bliv klogere på den fascinerende historie om demokratiets fødsel. Himmelbjerget strækker sig 147 meter op over havets overflade, og fra det velkendte Himmelbjergtårn, som troner på toppen, har du en helt unik udsigt over det storslåede landskab.
Ejer Bavnehøj og Møllehøj
Ejer Bavnehøj er sammen med Møllehøj det højeste naturlige punkt i Danmark. Udsigten fra toppen er storslået, ikke mindst fra det 12,5 meter høje genforeningstårn, som blev rejst i 1924 til minde om genforeningen med Sønderjylland i 1920. I klart vejr kan du se helt til Samsø og sågar få øje på Lillebæltsbroen.
Yding Skovhøj
Yding Skovhøj er med sine 170,77 meter det andet højeste naturlige punkt i Danmark. Yding Skovhøj ligger ligesom Ejer Bavnehøj og Møllehøj i Ejer Bjerge. Højen er placeret i Yding Skov og er en af tre gravhøje. De to andre gravhøje er en anelse lavere: Den østlige gravhøj er 171,73 m og den vestlige er 171,41 m. Ikke langt fra Yding Skovhøj ligger Sukkertoppen – en bakke, der kun er 105 meter, men til gengæld er udsigten ud over Søhøjlandet storslået.
Rye Sønderskov
Rye Sønderskov er dækket af træer og er trods sin højde på 162,5 meter ikke særligt besøgt. Indtil for nylig troede man, at Rye Sønderskov kun målte 157 meter, men nye digitale målinger viser, at punktet faktisk er en del højere end først antaget. Det betyder at Rye Sønderskov er rykket op på top-10-listen over Danmarks højeste danske tinder og gik dermed fra en 4. plads til en 3. plads - og har sågar overhalet Rytterknægten på Bornholm.
Them Bavnehøj
Før i tiden blev Them Bavnehøj med sine 153 meter primært brugt som signalhøj. Signalet kom fra et stort bål på toppen af højen, som advarede befolkningen om, at fjender var på vej. På den måde kunne hæren nå at gøre sig klar til at forsvare landet. I dag er Them Bavnehøj et fint sted at besøge for vandrere, og på toppen kan du endda klatre op i det lille udsigtstårn og få et endnu bedre udsyn.
Sorring Loddenhøj
Sorring Loddenhøj stikker 147 meter op i det danske landskab og ud fra højens beliggenhed, tyder det på, at den blev anlagt tilbage i bronzealderen. Området omkring Sorring Loddenhøj er præget af gravhøje og inden for en radius af 1 km, er der flere end 20 gravhøje rundt omkring i landskabet. Du kan kende Sorring Loddenhøj på det høje radiotårn, der står på toppen. Tæt på Sorring Loddenhøj ligger byen Sorring, der er Danmarks højest beliggende by.
Brande Krat og andre høje bjerge
Med sine 141 meter tager Brande Krat 10. pladsen på top-10-listen over Danmarks højeste bjerge. Du finder Brande Krat sydvest for Silkeborg. Af andre høje toppe i Søhøjlandet findes Sindbjerg og Stoubjerg, som er et smukt naturområde med to lyngdækkede toppe beliggende i hedeområdet sydøst for Silkeborg. Sindbjerg er 103 meter og Stoubjerg er 99 meter højt. Fra toppene er der en vidtstrakt udsigt over rækken af søer fra Silkeborg til Himmelbjerget.
Andre tinder i et landskab præget af istiden
Gjern Bakker
Også ved Gjern Bakker bærer området tydeligt præg af at have fungeret som gennemstrømning af smeltevandsfloder fra den seneste istid.
Gudenåen løber vest om bakkerne, mens Gjern Å løber syd og øst om. Begge åer giver et indblik i, hvordan der i tidernes morgen løb store smeltevandsfloder gennem området, som desuden er fredet og en del af et Natura 2000-område.
Bryggerbjerg
Bryggebjerg ved Alling Vest er et udsigtspunkt, som du kommer forbi, hvis du vandrer på Himmelbjergruten. Herfra er der en enestående udsigt over Rosvig og Julsø, hvor du kan skimte Himmelbjerget i baggrunden.
Sukkertoppen
Sukkertoppen er med sine 108 meter ikke noget at prale af – i hvert fald ikke højdemæssigt. Til gengæld har toppen en udsigt, der tager pusten fra dig.
Herfra kan du nemlig se et smukt stykke af Gudenåen, Mossø og skovene omkring Sukkertoppen. Udsigten er faktisk så god, at der er fundet rester af en vikingefæstning på toppen, hvilket giver god mening – for vikingerne har kunnet se deres fjender på lang afstand herfra.