Mere end bare en badestrand

Foto: Jonas Togo

På den djurslandske kyst kan du finde perler! Ikke den slags, som du kan hænge om halsen. Men den slags virkelig vidunderlige strande – som du ikke anede eksisterede. 

Som biolog har jeg måske ikke dykkerbrillerne, men i hvert fald stadig mine faglige briller på, når jeg besøger kysten her i regionen. Jeg kan slet ikke lade være. Og der venter mange flere oplevelser, end en god tur i bølgerne de fleste steder. 

✍️ Af Kim Rath Kofoed
Lokale guider på Djursland

Kim Rath Kofoed - lokal på Djursland

Kim Rath Kofoed er født og opvokset på Norddjurs – et smutkast fra nogle af regionens smukkeste strande og vildeste naturoplevelser.
Mød Kim her →

Hvor skal vi tage hen for at bade – og fiske?

Kør til Bønnerup i Norddjurs, og parkér bilen på havnen. Her er der et væld af kystkultur og naturoplevelser at vælge imellem! Har du taget fiskestangen med, kan du indrette dig langs ydermolerne, hvor der er gode fiskepladser.

Her kan du året rundt være heldig at få en fladfisk på krogen. Det lave vand kan ved første øjekast virke både goldt og øde, men jeg lover jer, at der åbner sig en verden af liv, når først man får et rejenet eller en krabbefiskestang ned i vandet.

Her behøver du ikke engang at have orm til dit forfang med hjemmefra. De kan købes forskellige steder i byen. Men er du frisk på at grave dine egne orm, inviterer det lave vand omkring havnen næsten til det.

Har du selskab med på turen, som foretrækker at få sand under fødderne fremfor en fisk på krogen, er der langs begge sider af havnen nogle virkeligt gode badestrande med lav vanddybde, hvor man kan komme langt ud, før vandet stiger til op over navlen.

Foto: Sebastian Nils

Hvor skal vi tage hen for at bade – og bygge sandslotte?

Man må godt blære sig, når man har noget, der er rigtig godt. Og Gjerrild Nordstrand er en virkelig god badestrand. Punktum. Stranden er ekstremt børnevenlig med lavt vand og fint sand. Stranden er vel Djurslands svar på en badestrand ved Middelhavet – bortset fra at man ikke skal have booket en hotelovernatning for at få adgang. Gjerrild Nordstrand, såvel som alle andre danske strande, er offentligt tilgængelige, og det skal vi sætte pris på.

Pak madkurven, badehåndklædet – og husk, for guds skyld skovl og spand til ungerne, så de har mulighed for at slippe deres indre ingeniør frem, når de skal bygge strandens største sandslot.

Tip: Et flot sandslot kræver kun tre ting: sand, vand – og en god fantasi! Sand er et fint byggemateriale, men det kræver den helt rigtige fugtighed for at kunne holde sammen på sig selv. Er sandet knastørt kan det ikke hænge sammen og er derfor helt umuligt at arbejde med. Er sandet derimod for vådt, vil det blive for tungt eller flydende og vil hurtigt skride og falde sammen.

Der er en rigtig god læring for børn i at eksperimentere med at finde den helt rigtige sandfugtighed. Og når det er sket, er det kun fantasien der sætter grænser.

Hvor skal vi tage hen for at bade – og samle fossiler?

Karlby Klint (ligesom Sangstrup Klint) et fantastisk sted at besøge, hvis man vil opleve naturens rå kræfter udfolde sig for øjnene af én. Her sluger havet langsomt mere og mere af de spektakulære klinter, som man ”næsten” tørskoet kan gå langs nede på standen.

Tag gode sko på, når du besøger stranden – underlaget er meget ujævnt pga. stenvoldene. Stranden er fyldt med sten og dermed et perfekt sted at øve sig i at slå smut. – Hvem kan slå flest smut? I må vælge tre sten hver!

Jeg er vokset op i Voldby, en lille by ganske kort fra Karlby. Det ved jeg, fordi vi i skolens idrætstimer øvede 800 meterløb imellem de to byer. Jeg kan huske, at jeg fandt mit allerførste forstenede søpindsvin på netop denne strand. Og det var nok ikke nogen tilfældighed, da der findes virkelig mange forskellige fossiler i området.

Det er et oplagt udflugtsmål, hvis man vil på skattejagt i naturen. Et fossil eller en forstening er bevarede rester af organismer, der levede på jorden for ofte flere millioner år siden.

Foto: Jonas Togo

Hvor skal vi tage hen for at bade – og sanke?

Glatved Strand er et smukt område og et rigtig godt udflugtsmål for naturelskere, som kan lide at dykke, solbade eller vandre.

Det er ikke den mest børnevenlige badestrand, da der hurtigt bliver dybt. Til gengæld er den velegnet for folk, der har lyst til at fiske med stang eller endda undervandsjage med harpun. Området langs stranden er udsat for meget sol- og saltpåvirkning, der sammen med et højt kalk-indhold i jorden gør området til hjemsted for flere særlige planter og smådyr.

Glatved Strand er også kendetegnet ved at have tætte bevoksninger af Havtorn – og jeg kan anbefale dig at lave en formidabel snaps af frugten! Havtorn blomstrer i marts-april, og i løbet af sommeren udvikles frugterne, der bliver modne i sensommeren og i efteråret er blevet stærkt gule eller rødorange.

Havtorn vokser naturligt på rå og gerne kalkrig jord ved kystklinter, hvor de fleste andre planter ikke kan vokse. Frugterne er sunde og rige på især C-vitamin. Og har du først fået taget hul på plukningen, kan du (udover frugter til din snaps) også tage en ekstra håndfuld med til mange andre retter, hvor de kan erstatte citron eller andre citrusfrugter. 

Tips: Lav din egen havtornesnaps

  1. Før du kan nyde, må du yde. Og det kræver en indsats at bjærge havtorn. Men først skal du finde frugten, og jeg anbefaler dig at finde dem på Glatved Strand. Havtornens frugt plukkes i efteråret, når frugten er blevet stærkt gul eller rødorange.
     
  2. Havtorn er ofte ret besværlige at plukke, da de dels sidder meget fast, dels nemt smatter ud – især når de er modne. Og så skal du forberede dig på mange stik fra tornene, når du bjærger frugten.
     
  3. En smart og praktisk måde at høste frugterne på er at afklippe nogle frugtige skud, lægge dem i fryseren og senere afrise de frosne bær. Der skal ikke så mange frugter til for at give en lys og svagt gylden snaps.
     
  4. Læg den på frost – og nyd den, når du de gange, du tager den op. Havtornesnapsen kan og bør nydes på alle tidspunkter af døgnet og går især godt til fisk og skaldyr.