Julehygge i Den Gamle By i Aarhus

Fem aarhusianske juletraditioner du ikke må gå glip af

Foto: Den Gamle By

Julen i Aarhus er noget ganske særligt, og det eneste du skal medbringe, for at sikre dig en god oplevelse, er varmt tøj, fornuftigt fodtøj, eventyrlyst og en sund appetit på jul og hyggelig stemning.

✍️ Af Benno Blæsild
Lokale guider i Aarhus

Benno Blæsild, Lokal på Djursland

Benno er født i Østbirk sydvest for Skanderborg og bor i dag i Allingåbro på Djursland. Han mener ikke, at det er at valg at være så inkarneret østjyde, som han er – nej, det er simpelthen skæbnen.
Mød Benno her →

I Latinerkvarteret, omkring Domkirken og i gågaderne emmer det i december af en ganske særlig og ægte julestemning. Aarhus centrum har lige den rette størrelse til, at det hele går op i en stemningsfuld helhed. Du kan blive klogere på julen nu og i gamle dage, blive fortryllet af Cirkus Jul i Tangkrogen eller hygge dig i Tivoli Frihedens juleverden.

Hvor kan jeg opleve den traditionelle jul?

Det kan du i Den Gamle By.

Juleruten gennem de brostensbelagte gader er verdens bedste tidsrejse gennem 400 års julehistorie. Du kan gå på opdagelse i huse og stuer ad juleruten og se, hvordan julen blev fejret i gamle dage. Det er en magiterning af fortættet julestemning, som sætter ens egen julefest i relief. 24 dage slår ikke til, hvis du vil igennem hele det enorme juleprogram.

Julemad bliver serveret flere steder i Den Gamle By; men du kan også nyde din egen madpakke i ’Madkassen’.

Julemarked i Tivoli Friheden

Foto:Bo Petersen, Tivoli Friheden

Hvor kan jeg opleve den mest magiske julestemning i byen?

Det kan du i Tivoli Friheden – og du bliver aldrig for stor til jul i “Friheden”. Hvert år til jul bliver haven magisk i skæret fra 16 km ranker med julelys.

Det dufter af 10.000 æbleskiver og mere end 20.000 krus juleglögg. Du kan trygt overgive dig til denne magiske stemning; men husk, at komme hjem igen inden juleaften.

Hvor finder jeg de traditionelle julemarkeder?

Det gør du i Ridehuset og Musikhuset. Fra den 20. november til den 19. december bliver det stemningsfulde store gamle Ridehus forvandlet til julemandens værksted. Der er så mange “nisser”, at de i løbet af perioden må skiftes til at arbejde i boderne. Det giver sikkerhed for, at der bliver gaver nok til alle - blot man dukker op mellem kl. 11 og 17.

Lige ved siden af kan du opleve Musikhusets mange juletilbud. Programmet spænder bredt fra balletten Nøddeknækkeren til Stig Rossen og Anders Blichfeldts julekoncerter.

Julelys på Strøget i Aarhus

Foto:Photopop, VisitAarhus

Er der en helt særlig juletradition, som skal opleves i Aarhus?

Vær med, når byens juletræ og Danmarks flotteste julestrøg med stjernehimmel tændes.

I november forvandler Salling sig til verdens største julepakke ved hjælp af millioner af miljøvenlige LED-pærer. Det er sikkert den eneste julegave, hvor der serveres æbleskiver og juleknas på toppen af Salling Rooftop.

Midt i november bliver gågaden dækket af et stjernetæppe, som tændes ved en gigantisk fest med selveste julemanden i spidsen.

Hvor er der jul for børn?

Det er der i Musikhuset Aarhus. I december kan I komme i julestemning sammen med Cirkeline, opleve Sigurds Jul, nyde Duften af Betlehem og mange andre fantastiske fortællinger og teaterforestillinger.

Bennos starttips til turen - vidste du at:

  1. Danmarks første udendørs juletræ stod på torvet i Aarhus i 1820’erne? Det var skænket af Kong Frederik VII’s mor, Dronning Charlotte Frederikke, som boede ved Clemens Torv i flere perioder fra 1809 til 1829.
  2. 100 år senere, i 1922, tændtes byens juletræ på Clemens Torv for første gang med elektriske lys?
  3. Aarhus har verdens største udendørs ’juletræ’ med lys? Det tændes hvert år i Friheden. Det er 65 m højt, og dets lyskæde er 2,1 km lang.
  4. TV-Julekalenderen ‘Jul i Gammelby’, der er optaget i Den Gamle By, er den første TV-julekalender med levende mennesker? Den blev sendt første gang i 1979 og 4. gang i 2009.
  5. Julestemningen i Aarhus er så magisk og forførende, at du skal gøre dig umage, hvis du vil løsrive dig og tage hjem til dig selv igen, inden det bliver juleaften?