©  Foto:

Rådhustorvet - et stop på Stjerneruten

Rådhustorvet i Randers er byens centrale plads med det gamle hvide rådhus på torvets østside. Det gamle rådhus blev indviet i 1778 og lå frem til 1930 tre meter længere mod syd end dets nuværende placering.

Rådhuset blev rykket

I løbet af 1920erne var biltrafikken i Randers steget så meget, at vejene måtte udvides – og der lå Rådhuset i vejen. Hele bygningen blev hævet, og jernbjælker blev lagt ind under den. Så kunne man trække Rådhuset til dets nye plads med tov. Det tog tre dage, før det var på plads. I dag markerer en granitvinkel i fortovet, hvor Rådhuset oprindeligt lå.

Det gamle Rådhus var i brug frem til 1980, hvor kommuneadministrationen flyttede til Laksetorvet. Det gamle Rådhus bruges i dag til byrådsmøder, vielser og officielle modtagelser.

Nationalhelten Niels Ebbesen

Midt på Rådhustorvet står statuen af Niels Ebbesen, der i 1340 dræbte den tyske Grev Gert. Læs mere om Niels Ebbesens historie og besøg Niels Ebbesens Hus. Statuen blev opført for 130 år siden som et resultat af den stemning, der prægede Danmark efter tabet af Sønderjylland i 1864. Danskerne ledte efter helte og nationalsymboler, og Niels Ebbesen var med sit oprør mod tyskerne en oplagt kandidat. Statuen kigger derfor også mod syd – så han kan holde øje med tyskerne.

Det syv meter høje monoment blev designet af billedhugger F.E. Ring og opført for penge fra den lokale borgerkomité. Selve statuen er lavet af gamle kanoner fra orlogsskibet Dannebrog.

Læs mere om Stjerneruten her.

Se, hvad andre deler på Instagram

#stjerneruten #visitranders #visitaarhusregion