Gå til indhold
©  Foto:

Kalø Skovene

Hvis man holder af en tur i skoven, må man ikke gå glip af kaløskovene. Ved Kalø slotsruin finder man både Hestehave skov og Ringelmose skov. Skovene byder på masser af seværdigheder såsom en næsten 5000 år gamle runddysse fra bronzealderen, Baron Wilhelms Bøg, der er Hestehavens højeste træ, samt mange andre monumenter. 

Kaløskovene

Alternativ skovbrug er af afgørende betydning for vilde blomster og dyr, hvor godt skoven bliver passet, også hvilke slags træer der er plantet. I slutningen af ​​1980'erne blev nye ideer om alternativ skovbrug tilvejebragt under hensyntagen til udendørs aktiviteter, biologi og økonomi.

Disse ideer er nu afprøvet i skovene Ringelmose og Hestehave. 

Ringelmose Skov bliver passet på traditionel måde, hvilket betyder, at produktion af træ er hovedformålet. Hestehave Skov er varetaget i henhold til miljøprincipper, som ikke betyder ukrudtsbekæmpelse og befrugtning. Træerne er hovedsageligt hårdttræer som bøg og egetræer. Eksperimentet giver muligheder for forskellige oplevelser og til at evaluere, hvilken effekt den nye skovbrug har på vilde planter og dyr. Nyt bøg træ. Flere steder i skoven - for eksempel ved mindestenen for Baron von Jenisch - er der et meget åbent bøg, som er indhegnet for at holde hjorten ude.
 
Disse områder er indrettet til nyt selvfrøet bøg. Jorden er leret, og derfor kan det være vanskeligt for de unge bøg at vokse. Efter nogle år er væksten dog så god som i de bedste danske skove.
Mange steder i skoven er der rester af store, døde bøg. Nogle af træerne har fået deres toppe slået af i stormvejr, men de bliver stående, fordi de er levesteder for insekter og fugle. Mange fuglearter lever af insekterne og lever i de døde og forpudset bark og træ. De mange huller i kufferterne viser, at hakkespetten er en af ​​fuglene. 

Monumenter i skoven 

Kalø skovene er rig på gamle monumenter. Der er registreret 80 beskyttede monumenter, og de repræsenterer hele perioden fra stenalderen til historisk tid. 54 af de antikke monumenter er bjælke, hvoraf mange er store og betydningsfulde. Udgravninger i den nordlige del af Stegelykke og Kirkevangen viser rester af murovne og af landsbyen Bregnet, der lagde grundlaget for byen kaldet Rønde. Stenovne producerede mursten til opførelse af Kalø Slot.

Dyreliv

Der findes over 300 dyr i området. Bedst mulighed for at se dyrene er tidligt om morgenen eller omkring solnedgang. Færdes man stille ad vej eller sti, er der gode muligheder for at iagttage dyrene, men går man ind i skoven, bliver de skræmte og søger fred et andet sted.

Skovene er i det hele taget rige på fortidsminder. Der er registreret 80 fredninger, som repræsenterer hele perioden fra stenalderen til historisk tid. Det er et område, der er nogle vandringer værd. 

#kaløskovene #visitdjursland #visitaarhusregionen

Share your moments with us: