Gå til indhold
©  Foto:

Himmelbjerget

Himmelbjerget er et must at besøge, når du er i Skanderborg. Du finder Himmelbjerget i det smukke Søhøjland midt i Jylland. Nyd den smukke udsigt fra toppen ved tårnet ud over Julsø og landskabet, og lær om den fascinerende historie om demokratiets fødsel.

Kombinér dagen med en tur i en af Hjejlebådene, som det har været skik siden 1861.

Skovene

Det er dog ikke kun fra selve Himmelbjerget, at du har mulighed for at nyde en fantastisk udsigt. Skovene syd for selve bjerget gemmer nemlig på op til flere fantastiske udsigtspunkter og gode muligheder for at komme væk fra de livlige besøgsområder.

Vandrestier

Se Naturstyrelsens markerede vandrestier i folderen Himmelbjerget, Sletten og Slåensø. Ønsker du en alternativ rute til at bestige Himmelbjerget fra foden henviser vi til: BestigBjerges rute. Eller kast dig ud i den 52 km lange Himmelbjergrute rundt om søerne. Lad dig inspirere af de mange andre vandreture i Søhøjlandet her

Hjejlen

Hjejleselskabet har siden 1861 sejlet turister til bjerget. Derfor har der også helt tilbage i 1800 tallet eksisteret souvenirboder på stedet. Det var dengang en udløber af lokalområdets træskoproduktion, hvor træskokarlene snittede små figurer og "Himmelbjergstokke", som blev solgt til turisterne.

Du kan den dag i dag stadig tage turen, som det har været skik siden 1861. Hjejlen sejler fortsat tusindvis af turister mellem Silkeborg, Himmelbjerget og Ry.

Se sejltider her.

I skolernes sommerferie er der aktiviteter for store og små.

Himmelbjergtårnet

Himmelbjergtårnet, der er 25 m højt, er rejst som minde over kong Frederik d. 7, der den 5. juni 1849 gav det danske folk dets frie forfatning. Læs mere om tårnet her.

Det koster 10 kr. at komme op i Himmelbjergtårnet. 
Børn under 5 år kommer gratis op i tårnet. Grupper over 20 personer får grupperabat.
I tårnet kan der også købes souvenirs og Himmelbjergstokke. 

Historien om Himmelbjerget

Himmelbjerget blev frem til midten af 1800-tallet opfattet som Danmarks højeste punkt. Med sine 147 meter over havet er det sagnomspundne Himmelbjerg bestemt også en imponerende kæmpe, og den får tilføjet bjergromantik af den stejle bakke ned mod den smukke Julsø. Selve navnet Himmelbjerget optræder på skrift allerede i begyndelsen af 1700-tallet, hvor der blev afholdt en dramatisk ulvejagt på bjerget. Det er altså et gammelt lokalt stednavn og ikke en romantisk betegnelse indført af de første turister.

Himmelbjerget har gennem generationer været et yndet udflugtsmål og allerede i slutningen af 1830’erne gjorde digterpræsten St.St. Blicher bjerget berømt som rammen om sine folkemøder. Nu om dage mødes folk stadig på bjerget for at hylde demokratiet og grundloven. F.eks. holder Hotel Democracy grundlovsfester hvert år den 5. juni. Landskabsmalerne udbredte kendskabet til stedets herligheder gennem deres skildringer af bakker, skove og udsigter. Siden kom ølboder, pavilionner, hotel, iskiosker og souvenirbutikker til – og biler ikke at forglemme.

Ved at studere mindestenene på Himmelbjerget kan man også få indsigt i, hvordan Det danske Riges Grundlov blev til – og endda få historien lige i øret som en podcast. Læs og hør f.eks. mere om St. St. Blicher og hans mindesmærker på Himmelbjerget her. Eller læs mere om Kvinde Egen som blev plantet i 1915.  

Himmelbjerget er i dag et af de mest besøgte udflugtsmål i Danmark. Flere hundrede tusinder kommer hvert år kørende, sejlende, cyklende eller vandrende til bjerget.

Se, hvad andre deler på Instagram

#himmelbjerget #visitskanderborg #visitaarhusregion

Share your moments with us: