©  Foto:

10 gode råd til vandring med børn

Vandring med børn kan være en fantastisk oplevelse for hele familien. Naturen tager glædeligt imod både store og små, der kan boltre sig under åben himmel.

Det kan selvfølgelig ske, at de yngste bliver trætte, før turen er slut. Derfor har vi samlet 10 gode råd, så du er så godt forberedt som muligt og ikke mindst, så I alle får en god, fælles oplevelse. 

  1. Medbring snacks

    Findes der noget mere motiverende end at vide, at man snart skal have noget lækkert at spise? Tag snacks med på turen og hold nogle hyggelige spisepauser. Inddrag gerne børnene på forhånd så de selv kan være med til at bestemme, hvad der skal med på turen og dermed ved at de har noget at se frem til. I kan medbringe alt lige fra madpakker, gulerodsstænger, rosiner, kiks til chokoladebarer og meget mere.
  2. Vælg en rute, der passer til jeres niveau

    Er I helt nye i vandringens univers så start med en rute, der ikke er for lang. Maks 3 km hvis I går med mindre børn. Det kan hurtigt blive uoverskueligt for børnene, hvis turen bliver for lang og de korte ben bliver trætte. Sørg også gerne for at vælge en rute, hvor du ved at I kommer forbi en legeplads eller andet, der vil gøre børnene glade.
    For de mere erfarne er det ligeledes vigtigt, at ruten passer til jeres niveau og interesser i naturen. Læs rutebeskrivelserne godt igennem, så I kommer til at opleve netop det I ønsker at se. Det kan være at I elsker at samle grankogler og derfor gerne vil igennem en skov, eller skal gennem en by for at få en is.
  3. Tal om turen, inden I tager afsted

    Tal med børnene om turen - gerne flere dage før afgang. Gennemgå de ting I kan opleve undervejs og lad eventuelt børnene komme med forslag til, hvad I gør, hvis I møder udfordringer. Det kan være du allerede ved at den mindste hurtigt bliver træt af at gå, hvorfor I kan snakke om at I tager klapvognen med. Hvis du deler din egen begejstring, er der stor sandsynlighed for at den smitter og børnene også begynder at glæde sig til turen.
  4. Gør turen til en leg

    Det må gerne være en sjov oplevelse at tage på vandretur med mor, far og søskende. Derfor kan I vælge mellem forskellige metoder, der er med til at gøre turen og gennemførelsen af den til en succes. Køber I en is på vejen? Eller bliver der uddelt et stykke chokolade for hver kilometer? Det kan også være at man får et klistermærke til at sætte på væggen derhjemme, når turen er gennemført. Små belønninger kan i høj grad være med til at motivere børnene.
  5. Lav naturbanko

    En anden god metode til at sikre godt humør og involvering er at lave en skattejagt. Udvælg nogle ting på forhånd hjemmefra, som I ved, I kan finde på turen og lav et A4-ark med billeder/tegninger af tingene. Når I finder tingene på turen, kan børnene krydse dem af, når de har fundet tingene. Legen giver også anledning til læring om naturen, når I taler om de forskellige ting. Det kan være om hvilken farve eller form de har, hvilke dyr, der lever af dem osv.
  6. Pak efter årstiden

    Alt efter hvornår på året I begiver jer afsted, er det en god idé at pakke en taske med ting I kan få brug for undervejs. Her er en række ting I kan overveje at tage med:
    • Varmt tøj evt. regntøj
    • Solcreme
    • Vådservietter
    • Mad og drikke
  7. Husk et kort

    Et kort er en fantastisk ting at have med. I kan pege ting ud, I er gået forbi og vise rent visuelt, hvor langt I er kommet. Dette har stor betydning for børn. Det er nemlig ikke alle, der har lige nemt ved at forholde til at antal kilometer gået og antal timer tilbage – men stort set alle kan forholde sig til en streg på et kort, og hvor langt man er nået på den streg.
    Når I begynder på længere dagsture, er det naturligvis også godt art have et kort ved hånden, så I kan finde vej.
  8. Hold pauser

    Det kan være hårdt at gå langt, når man som barn ikke tager lige så lange skrift som de voksne. Hold derfor gerne mange pauser, hvor I får et opbrud i vandringen, der giver god energi til at fortsætte. Pausen kan bruges på leg, snak og spisning.
  9. Fodtøj

    Sørg for at børnene har den rigtige støtte til anklerne og fødderne, for I vil helt sikkert møde et underlag, der er mere ujævnt end på asfalterede veje.
  10. Skån ryggen

    Hvis I går med små børn kan en bærestol være en fordel, da terrænet mange steder være ufarbart med en klapvogn. Sørg for at investere i en god, solid bærestol, der er så god for din ryg som muligt.
    Begynder I at tage på længere ture fx i forbindelse med ferier, er det også godt at købe rygsække, der er skånsomme mod ryggen. Det kan derfor være en fordel at købe rygsække, der har et hoftebælte, så lidt af vægten fjernes fra ryggen.

Find de bedste vandreruter til børnefamilier i Aarhusregionen

LÆS MERE HER

Se, hvad andre deler på Instagram

#vandreidanmark #hikingindenmark #visitaarhusregion