Æbler og høst i Aarhusregionen

Naturens smagfulde skatkammer

Foto: VisitDjursland

Det er blevet efterår. Naturens farver går fra grøn til gul, og de lange dage bliver kortere. Efteråret er en skøn tid til oplevelser for store og små, og rundt i Aarhusregionen kan du finde masser af outdoor-aktiviteter og smagsoplevelser at gå på opdagelse i.

Efterårets frugt- og bærskatte

Når du går i naturen, så hav øjnene med dig. Efter en lang solrig sommer er naturen blevet til et tag-selv-bord af lækre smagfulde bær og frugter. Og de må gerne plukkes. I offentlige skove må du samle overalt, mens du i private skove kun må tage det med, du kan nå fra sti og vej. Som tommelfingerregel må du samle så meget, at det kan være i en bærepose. 

Her kan være brombær, blåbær, vilde æbler, hyben og hyldebær - og meget mere.

Så er det æbletid

Så er det nu på året, du kan sætte tænderne i et saftigt dansk æble. Der findes omkring 300 gamle danske æblesorter. I æbleplantagerne på Det Grønne Museum på Djursland kan du finde hele 281 af dem. Stort set hele landet er repræsenteret med et eller flere æbletræer – selvfølgelig også Østjylland med mindst 33 fantastiske sorter.

Historien bag de vilde æbler

Fortalt af Bettina Buhl, madhistoriker hos Det Grønne Museum på Djursland.

Smagen er helt afgørende

Rundt i Aarhusregionen finder du en masse lokale producenter, der udnytter æblets saft og kraft.

Du kan blandt andet besøge Mariendal Mosteri på Djursland, der producerer æblemost, æbleisvin, æblecider og vine lavet på druer fra Åkjærsgård, ved foden af Mols Bjerge.

Hos frugtvineriet, Cold Hand Winery i Randers, bruger de æbler til deres prisvindende frugtvine. Du kan smage de lækre frugtvine i deres vineri og købe dem i deres butik.

Hos HORN CIDER dyrkes det naturlige og autentiske. Smag den håndlavede frugtvin og cider lavet på gamle danske æblesorter.

Lokale smagsoplevelser

Og netop i Aarhusregionen hylder vi de friske, lokale råvarer, hjemmelavede specialiteter og den gode smag. Regionen byder på masser af passionerede producenter, der sætter kvalitet og god smag i højsædet. Flere steder byder indenfor, og det er bestemt et besøg værd!

Fra lokale bryghuse, kafferisterier, vinproducenter til mejerier – Aarhusregionen byder på smagsoplevelser for alle. Særligt om sommeren kan du overalt i Aarhusregionen finde boder og gårdbutikker, hvor du kan købe alskens frugt, grønt og bær og gå på opdagelse i madens forunderlige verden.

Tag på opdagelse i de lokale smagsoplevelser

Og høsten skal i hus!

Vindruehøst på Djursland
Foto: VisitDjursland

Det er altid en stor glæde, når høsten er i hus, og det fejres rundt i hele Aarhusregionen med både høstmarkeder, høstfester og høstgudstjenester.