Fuldemåneaften i Planetariet i Steno Museet

Fuldmåneaften i Planetariet

Foto: Steno Museet
Begivenheder
Begivenheder
I Planetariet på Steno Museet kan du en gang om måneden blive klogere på stjernerne, månen og de mange myter og sagn, der findes om vores verdensrum. Programmet skifter fra gang til gang.
Adresse

Steno Museet

8000 Aarhus C

Kontakt

E-mail:sm@au.dk

Telefon:87155415

Fredag den 10. januar kl. 20

Året starter med en partiel måneformørkelse, som er synlig i Danmark på denne aften. Men hvilke astronomiske højdepunkter byder 2020 ellers på? Der er både stjerneskudssværme, planeter og en solformørkelse i slutningen af året, som man dog skal rejse om på den anden side af kloden for at opleve.

Aftenen slutter med en lille nytårskoncert under stjernehimlen.

Søndag 9. februar kl. 20

Den 8. februar 2018 sendte Space X med Elon Musk i spidsen den største raket i 45 år mod det uendelige univers. Raketten hedder Falcon Heavy (den tunge falk), og på længere sigt skal raketten bruges til at transportere mennesker til Mars. Denne aften gæster professor Kai Finster fra Bioscience, Aarhus Universitet, Steno Museet og fortæller om Elon Musks vision og mission, nemlig at bygge den første by på Mars og dermed gøre mennesket til en multiplanetær art. Hvis man spørger Elon Musk, hvorfor han vil gøre det, giver han to årsager. For det første vil han gøre det, fordi han/vi/menneskeheden kan gøre det –  med reference til Kennedy ”because it is difficult” (fordi det er svært). For det andet, fordi nogen må flytte til Mars og føre vores art videre, når Jordens muligheder enten er blevet udtømt pga. os selv eller pga. udefrakommende hændelser. Men hvad venter dem, der vil føre menneskearten videre på en fremmed planet og flytte til Mars?

Mandag 9. marts kl. 20

Forårsjævndøgn nærmer sig, og stjernehimlen byder både på spændende astronomi og fantastiske fortællinger om græske helte, en farlig løve og den smukke dronning Berenikes gyldne lokker. Denne aften er der fokus på fjerne galakser, og måske viser der sig en planet eller to på forårets stjernehimmel.

Onsdag 8. april kl. 20

Astrofysiker Ole Bjælde gæster planetariet sammen med Science Museernes formidlingschef Linda Greve. Denne fuldmåneaften har myter og fortællinger på programmet. Fuldmånen fascinerer og har givet anledning til skrækhistorier og store drømme. Fra et religionsvidenskabeligt og et astrofysisk perspektiv tager vi jer med på en rejse ud i verdensrummet og ind i vores egen psyke for at forstå, hvorfor månen er så central i både astronomiens og religionens verden. 

Torsdag 7. maj kl. 20

Indtil videre er der observeret mere end 4000 såkaldte exoplaneter, dvs. planeter, der kredser omkring andre stjerner end Solen. Men hvor meget ved vi egentlig om disse planeter og deres beboelighed? Hvordan bærer man sig fx ad med at finde vand på en planet, der kredser om en stjerne langt, langt borte? Og vil vi nogensinde finde liv derude? Disse spørgsmål vil vi forsøge at give et svar på i planetariet.

Fredag 5. juni kl. 20

Hvad finder jeg på sommerhimlen, når der ikke lige er så mange stjerner at se? Om sommeren har vi lyse nætter her i Danmark, og det gør, at stjernerne næsten forsvinder. Men hvad er de lyse nætter for et fænomen? Kan vi se planeter alligevel? I planetariet fortæller vi om sommerhimlen og om, hvornår vi så igen kan nyde synet af stjernerne på den mørke nattehimmel.

Søndag 5. juli kl. 20

Ved denne Fuldmåneaften gives en introduktion til, hvordan man kan navigere ved hjælp af stjernerne. Undervejs tages gæsterne med på en sejltur fra Hawaii til Tahiti, og derefter har de ansvaret for at finde tilbage igen ved brug af stjernehimlen som kompas. Vi dykker ned i nogle af de fortællinger og myter, der knytter sig til stjernebillederne på de sydlige himmelstrøg, og aftenen slutter med stemning under stjernerne.

Kom i god tid 

Der er begrænsede antal pladser, så køb billet i god tid. Som noget nyt åbner udstillingerne kl. 19, og der vil være mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd inden. Alle arrangementerne starter kl. 20. Der er mulighed for at købe et glas vin eller en vand. Købte billetter refunderes ikke.

Nogle gange kan du høre fortællinger under stjernerne, andre gange kan du blive klogere på astronomi og rumforskning eller sagn og myter om stjernebillederne. Billetterne koster 60 kr. og kan købes i museets webshop. Alle fuldmåneaftenerne afsluttes med stemning under stjernerne.

Alle arrangementer slutter med musik under stjernehimlen. 

#sciencemuseerne #visitaarhus

Adresse

Steno Museet

8000 Aarhus C

Åbningstider

05 Jun 20 / 05 Jun 20

Fri

20:00 -

05 Jul 20 / 05 Jul 20

Sun

20:00 -

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af