©  Foto:

Toldboden

Toldkammerbygningen blev opført i 1897 og er tegnet af arkitekten Hack Kampmann.

Bygningen vender ryggen til byen, men åbner sig mod havnefronten. Fra de to karnapper havde tolderen oprindeligt frit udsyn over kyststrækningen fra syd mod nord. Dermed kunne han altid vide, hvem der kom sejlende til byen. 
 
Toldkammerbygningen er i høj grad inspireret af Aarhus’ byvåben. Byvåbenet er gengivet i en smuk udskæring over indgangspartiet til huset. Man kan tydeligt se, hvordan det danner forbillede for udformningen af bygningen med det dominerende midtertårn flankeret af to lavere tårne.
 
Bygningen er flere steder udsmykket med motiver fra havet: Mågerne har bygget rede på skorstenene. Månerne og stjernerne under tagudhænget symboliserer navigationspunkter, og spærene afsluttes af søpapegøjer. Bygningen er ornamenteret ved at kombinere tegl i forskellige geometriske mønstre.
 
Og initialerne for Toldkammeret – ATA – ses som kinesiske tegn på murstenene. Hack Kampmann var storforbruger af symboler i forbindelse med sine bygningsværker. Men ikke alle er lige nemme at tyde. Vidste du eksempelvis at de to hundehoveder, af racen broholmer, ved indgangen med henholdsvis åben og lukket mund symboliserer årvågenhed og vagtsomhed?