©  Foto:

Sygehusmuseet i Randers

Museet er et lokalt sygehusmuseum, som viser udviklingen i diagnoser og behandling, helt fra sygehusenes start i Randers.

Museet er beliggende i kælderen på Regionshospitalet Randers

Fra 1985 blev alle gamle kasserede instrumenter, apparatur mv. sat til side i ubenyttede kælderrum. I 1990 gik en gruppe af frivillige i gang med at indrette et ca. 400 m2 stort kælderrum der var beregnet til nødhospital. Betingelserne var, at lokalerne skal kunne rømmes på 3 døgn, hvis der ved krig eller store katastrofer bliver behov for et sådan nødhospital. 

Museet og dets samling

Museet rummer en omfattende samling af gamle instrumenter og apparatur, der er blevet anvendt op gennem tiden. Det er lige fra de mindste operationsinstrumenter til laboratorieudstyr, røntgenudstyr m.m. På museet er der indrettet 21 afdelinger så det nærmest føles som et rigtigt hospital - fra dengang. F.eks. kan du se operationsstuer, der viser nogle af de ting, der blev brugt ved undersøgelser og operationer. Eller du kan se en gammel fødestue med kuvøser o. lign. 

På museet kan der også forevises videofilm om sygehusets virke, bl. a. om operationsmetoder m.m. Endvidere findes også en omfattende samling fotos, som sygehusets egen fotograf har lavet.

Autentisk oplevelse

Museet er drevet af frivillige kræfter. De frivillige har tidligere arbejdet på sygehuset og kan derfor fortælle beretninger fra dengang samtidig med, at man står midt i "de gamle, originale rammer". Museet skal opleves - det er bestemt et besøg værd. 

Åbningstider

Museet har åbent 1. og 2. tirsdag i hver måned kl. 14.00 - 17.00. Der er fri entré. Grupper kan aftale besøg på tlf: +45 78 42 00 00.

Se, hvad andre deler på Instagram

#visitranders #visitaarhusregion