Gå til indhold
©  Foto:

Museum Ovartaci

Museum Ovartaci giver et helt særligt indblik i sindet, mentale tilstande og det hele menneske gennem kunst og kulturhistorie. Museet har frem mod genåbningen i foråret 2023 skiftende særudstillinger.

Museet er ved at flytte og har indtil genåbningen i 2023 kun særudstillinger med vekslende åbningstider.

Gennem museets to samlinger – en omfattende kunstsamling af værker skabt af mennesker med psykiske lidelser og en psykiatrihistorisk samling bestående af genstande fra det første psykiatriske hospital i Danmark fra 1852 frem til i dag – fjerner museet fordomme og skaber forståelse for psykisk sygdom.

Overtossen Ovartaci

Centralt i museet står kunstneren Ovartaci, der med sin 56 år lange indlæggelse og sin helt særegne kunst er indbegrebet af såvel institutionen og historien som friheden i at kunne udtrykke sig gennem kunsten. Ovartaci blev født i Ebeltoft og døbt Louis Marcussen. Han fandt selv på navnet Ovartaci – som en omskrivelse af 'Overtosse'.

Ovartaci slår på alle måder igennem med sin kunst, ikke fordi han var psykiatrisk patient eller aparte, men på grund af den uafviselige styrke og kunstneriske kvalitet, man finder i hans kunstneriske arbejder. Nationalt og internationalt udgør museets omfattende og unikke kunstsamling en vigtig brik på den samlede kunstscene og i kunsthistorien.

Helt ekstraordinært kan 26 værker af Ovartaci fra 23. april til 27. november 2022 opleves på Venedig Biennalens hovedudstilling. I samme periode viser Museum Ovartaci særudstillingen Ovartaci i Venedig, som formidler vigtigheden i Ovartacis tilstedeværelse på Venedig Biennalen. Se åbningstiderne for særudstillingen her.

Unikt indblik i psykiatrien

Museets samling giver et unikt indblik i kunsten og det menneskelige sind. Samfundsaktuelle emner og tematikker åbner i udstillingerne for nye perspektiver og dialoger, som giver et indblik i psykisk sygdom på nye måder og et modspil til eksisterende fordomme om mødet med mennesker med en psykisk lidelse.

Museet har også kreative værksteder, et rammeværksted og tilbyder Børn og Unge-aktiviteter.

Se, hvad andre deler på Instagram

#ovartaci #visitaarhus #aarhusregion

Share your moments with us: