©  Foto:

Helligåndshuset - et stop på Stjerneruten

Helligåndshuset blev bygget for 600 år siden som hospital for munkene i Helligåndsklosteret og var en del af det samme klosterkompleks som Sct. Mortens Kirke. Da klosteret blev lukket efter reformationen, blev bygningen i mange år brugt som byens Latinskole.

Helligåndshuset overlevede nedrivningsplaner

Sidst i 1800-tallet var Helligåndshuset så faldefærdigt, at man overvejede at rive det ned. Heldigvis blev det i stedet restaureret og har siden været både folkebibliotek og turistkontor. I dag er det en udstillings- og mødebygning.

Danmarkskendte forfattere

Latinskolen i det gamle Helligåndshus dannede fælles ramme for to af Randers’ største forfattere – Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan. Steen Steensen Blicher var i en periode lærer på skolen omkring 1810, inden han for alvor begyndte at skrive de digte og noveller, der gjorde ham berømt i hele landet.

40 år senere var Henrik Pontoppidan elev på skolen og brugte sine oplevelser som barn og ung i Randers som inspiration til sin bog Lykke-Per. I 1917 vandt Henrik Pontoppidan som den første dansker Nobelprisen i litteratur for bl.a. Lykke-Per.

I dag står der buster af både Blicher og Pontoppidan foran Helligåndshuset for at minde om deres værker – og tilknytning til Randers.

Læs mere om Helligåndshuset - en del af Stjerneruten her

Se, hvad andre deler på Instagram

#helligåndshuset #visitranders #visitaarhusregion