©  Foto:

Hamlets Grav på Ammelhede

Du finder Hamlets Grav ved Ammelhede på Djursland. Her rejser der sig en af bronzealderens mystiske gravhøje – kendt som "Hamlets Grav". Træd op på toppen af højen og fordyb dig i det betagende landskab, der strækker sig omkring dig.

Et vindue til fortiden

Det er ikke bare en almindelig gravhøj; det er et vindue til fortiden. Bag "Hamlets Grav" gemmer sig en fascinerende historie, der gør denne destination til mere end bare en smuk udsigtspost. Tag med på en rejse tilbage i tiden og opdag, hvorfor denne gravhøj er så betydningsfuld.

Der har været mange flere gravhøje i området, og flere fund tyder på, at dette sted har haft en høj status i oldtiden. I gravhøjen har man fundet bronzesmykker, våben og ravperler.

I dag er højen 18 meter i diameter og har en højde på 1 meter. Dog var højen højere, da den blev rejst i bronzealderen, hvor man mener, at den har været 2-2,5 meter høj.

Shakespeares skuespil 'Hamlet'

"Hamlets Grav" trækker sit navn fra et andet tidløst mesterværk – Shakespeares skuespil ”Hamlet” fra 1930'erne. Men hvor fandt Shakespeare inspirationen? Svaret ligger i danske rødder, nærmere bestemt Saxo, forfatteren til "Danmarks Krønike".

I dette episke værk kastes vi tilbage til jernalderens Danmark, hvor Kong Amled herskede. Historien afslører, at netop denne konge, kort efter at have genindtaget sin trone, mødte sit skæbnesvangre endeligt. På en mark, der nu bærer hans navn, kolliderede han i et episk slag mod Lejrekongen.

Så når du står ved "Hamlets Grav", oplever du ikke bare en bronzealderens høj – du træder ind i et legendarisk drama, der strækker sig fra Saxos pen til Shakespeares scene og nu til dette enestående sted på Djursland. Et møde mellem litteratur, historie og virkelighed, der gør "Hamlets Grav" til mere end blot en høj, men en levende fortælling om fortidens kongerige.

Ammelhede er det eneste stednavn i Danmark, der kan føres tilbage til historien om Kong Amled, Hamlets Grav har været højens navn, siden 1933, hvor Randers Turistforening ”døbte” den og rejste en ti tons tung mindesten på højen med teksten: "Amled Ypperste Oldtids-snille, Teed sig taabe Til hævnens time, Kaaret på ting Af Jyder til konge, Højsat han hviler Paa Amled Hede".

Se, hvad andre deler på Instagram

#hamletsgrav #visitranders #visitaarhusregion