©  Foto:

Hamlets Grav

I nærheden af Assentoft ved Ammelhede på Djursland ligger gravhøjen fra bronzealderen ved navn ”Hamlets Grav”. Her kan du nyde synet af det smukke landskab på toppen af gravhøjen. Udover dette gør historien bag denne gravhøj destinationen meget interessant.

Der har været mange flere gravhøje i området, og flere fund tyder på, at dette sted har haft en høj status i oldtiden. I gravhøjen blev bronzesmykket, våben og ravperler fundet.

I dag er højen 18 meter i diameter og har en højde på 1 meter. Dog var højen højere, da den blev rejst i bronzealderen. På dette tidspunkt var gravhøjen 2-2,5 meter høj.

Grunden til at lige præcis denne gravhøj blev kendt er på grund af navnet på højen. Navnet kommer fra Shakespeares skuespil ”Hamlet” fra 1930-erne. Shakespeare fik inspiration til skuespillet fra den danske forfatter, Saxo, som skrev ”Danmarks Krønike”. I denne historie hører man om Kong Amled, der regerede Danmark i jernalderen. Kong Amled havde netop genvundet sin trone, da han døde i et slag mod Lejrekongen på en mark med hans navn.

Ammelhede er det eneste stednavn i Danmark, der kan føres tilbage til historien. På baggrund af dette rejste Randers Turistforening i 1933 en mindesten på højen, hvorpå man blandt andet kan læse ”Af Jyder til konge højsat han hviler paa Amled Hede”.