Gå til indhold
©  Foto:

Fuldmåneaften i Planetariet

I Planetariet på Steno Museet kan du en gang om måneden blive klogere på stjernerne, månen og de mange myter og sagn, der findes om vores verdensrum. Programmet skifter fra gang til gang.

Søndag den 4. juni: Planeterne på himlen

Om sommeren kan det være svært at se stjerner på den lyse sommerhimmel - men vi kan stadig se planeter. Hør mere om planterne, og hvordan de i sin tid blev fundet.

Mandag den 3. juli: Tæt på missionen

Nu er der ikke lang tid til, at den danske astronaut Andreas Mogensen igen skal op på Den Internationale Rumstation, ISS. Hør mere om opsendelsen og om det kæmpe hold af forskere, teknikere osv. som skal til, for at sende en astronaut i rummet. 

Tirsdag den 1. august: Kan man fange et stjerneskud?

Tag med i Planetariet, og bliv klædt på til at nyde årets flotteste stjerneskudssværm: Perseiderne. Stjerneskudssværmen har op mod 100 stjerneskud i timen og kan opleves i august måned. Men hvor skal man kigge hen? Hvad forårsager dette festfyrværkeri? Og hvorfor sker det på samme tid hvert år?
Forklaringerne får du til denne Fuldmåneaften, og der er stjerneskudsgaranti under Planetariets halvkuppel!

Torsdag den 31. august: Arkæo-astronomi

Tag med tilbage i tiden og se på, hvordan mennesker gennem tiden har brugt himmelrummet og stjernernes placering til både planlægning og forudsigelser. Man har blandt andet planlagt årets høst eller opførelsen af storslåede monumenter, hvoraf nogle stadig er bevaret i dag. Tag med tilbage i tiden og rundt i verden med astronomien i rygsækken.

Fredag den 29. september: Efterårets stjernehimmel

Det er efterår, og det er tid til at kigge på planeter og stjerner. Lær at finde vej på efterårets stjernehimmel, hvor det flotte stjernebillede Cassiopeia står øverst på himlen, og hvor der også er en enkelt fjern galakse at se.

Lørdag den 28. oktober: Historier og fakta om formørkelser

Forestil dig, at kun du vidste, at månen i aften ville blive blodrød. Du havde nemlig beregnet Månens himmelske bevægelse og vidste, at der i aften ville blive måneformørkelse. Ville du imponere nogen med din viden – eller måske vædde om noget, du gerne ville have? I anledning af aftenens delvise måneformørkelse dykkes der ned i historier og fakta om dette særlige naturfænomen.

Mandag den 27. november: Solen og fremtidens energikilde

Hvordan producerer vi energi i fremtiden? Mon vi kan lade os inspirere af den største energikilde, vi kender til, nemlig Solen? I Solens indre produceres energi ved fusion, og det medfører, at vi kan nyde Solens lys og varme. Kom og hør om fusion som potentiel fremtidig energikilde og om stjerners indre. 

Kom i god tid - der bliver hurtigt udsolgt!

Der er begrænsede antal pladser, så køb billet i god tid. Udstillingerne åbner kl. 19, og der vil være mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd inden. Alle arrangementerne starter kl. 20. Der er mulighed for at købe et glas vin eller en vand. Købte billetter refunderes ikke.

Nogle gange kan du høre fortællinger under stjernerne, andre gange kan du blive klogere på astronomi og rumforskning eller sagn og myter om stjernebillederne. Billetterne koster 70 kr. og kan købes i museets webshop.

Alle fuldmåneaftenerne afsluttes med stemning under stjernerne.

Tilmeld dig her og læs mere her

Se, hvad andre deler på Instagram

#sciencemuseerne #visitaarhus #visitaarhusregion

Share your moments with us: