
Fregatten Jylland – et levende museumsskib fra 1800-tallet
Fregatten Jylland er et historisk orlogsfartøj fra 1860 – bygget til krig, brugt som kongeskib og bevaret som museum. I dag ligger det ved kaj i Ebeltoft, hvor du kan bevæge dig gennem skibets mange dæk og opleve sømandsliv, håndværk og maritim teknologi fra en afgørende periode i Danmarks historie – De Slesvigske Krige.
Oplevelser for både børn og voksne
Gå ombord på Fregatten Jylland og lad og lad 1800-tallets stormfulde Europa strømme ind over dig, når museets engagerede guider fortæller gribende beretninger om store søslag og togter til fjerne kyster.
Lad børnene gå på opdagelse med skibsdrengen Karl, som har mistet sin lommekniv et sted ombord. Undervejs møder du skibets besætning som topgast Niels, prinsesse Thyra, kanonér Bjørnson og skibslæge Melchior, som hver især fortæller fantasifulde historier – og måske kan du spotte, om nogen af dem gemmer på en hemmelighed eller er en rigtig skibsrotten tyv?
Fregatten Jylland byder desuden på spændende særudstillinger, som kaster lys over søfartens kulturhistorie og livet på havet – noget for både nysgerrige børn og voksne.
Sejltur i Ebeltoft Vig
I sommermånederne er der mulighed for at komme ud på Ebeltoft Vig i museets åbne robarkasse – en sejlbåd med plads til 12 personer. Herfra får du et smukt blik på både fregatten og Ebeltoft havn.
Levende håndværk
Museumshåndværkerne vedligeholder fregatten med traditionelt skibstømrerarbejde, rebslagning og tjæring året rundt. Det betyder, at du også kan opleve arbejdet på nært hold og få indsigt i, hvordan et historisk krigsskib holdes sejlklart.
Butik og restaurant
Tag også et kig forbi museumsbutikken, som byder på et udvalg af maritime gaver og klassiske souvenirs. Og når benene trænger til en pause, kan I nyde et godt måltid eller en kold drik på Brasserie 1864 – et stenkast fra skibet.
Fakta om fregatten
Fregatten Jylland er 102 meter lang og har en dækbredde på cirka 14 meter. Masterne rager over 50 meter op i luften, og skroget stikker næsten 6 meter under vandoverfladen. I dag står skibet på land i en tørdok, hvilket gør det muligt at gå hele vejen rundt om det og virkelig fornemme dets imponerende størrelse – både inde i og uden på.