©  Foto:

Design fra Randers

HOP HOP HOPTIMIST!

Vidste du, at den lille glade Hoptimist blev opfundet i 1968 af den danske møbelsnedker Hans Gustav Ehlenreich (1917-1984)? Hoptimisten fik et kæmpe comback i 2009 og bliver i dag produceret i Randers. Den kan i dag købes overalt - og selv VisitDenmark bruger den glade Hoptimist som et symbol på Danmark.

Bliv nu ikke Vipp'et af spanden!

Vipp-spanden blev opfundet i en baghave i Randers-forstaden Vorup i 1939, da den lokale frisør spurgte sin mand, om han ikke kunne lave en praktisk affaldsspand til hendes salon. Resultatet blev Vipp-spanden, der siden har gået sin sejrsgang over hele verden. Vipp-spanden er i dag et designikon og har været udstillet på bl.a. Louvre og MoMa i New York. 

Molekylestagen fra Gaia Museum Outsider Art 

På Gaia Museum Outsider Art fremstilles lysestagen 'Molekylestagen'. I museets spæde begyndelse i 2002 havde GAIA ikke så mange besøgende, og forudsætningen for at have beskæftigelse nok til de 10 mennesker med særlige behov, der var tilknyttet deres dagbeskæftigelse, var netop besøgende.

Løsningen blev at lave en egenproduktion. GAIA tog kontakt til designer Mitten Ferrar for at høre, om der kunne laves noget, der passede til målgruppen, og som museet selv kunne styre antallet af. Samtidig skulle det afspejle museets sjæl. Mitten Ferrar præsenterede skitsen til Molekylestagen, og den blev øjeblikkelig sat i produktion. Molekylestagen afspejlede netop museets sjæl med sin farverigdom og med sine mange små knopper som udtryk for deres altid mange projekter.

Molekylestagen levede et stille stabilt liv, indtil Entré Living ringede i december måned 2008 og bestilte stagen til et juletilbud i deres butikker i hele Jylland. Stagen sælges nu i flere livsstilsbutikker over hele Danmark. Det betyder, at der er arbejde til et værksted med 8 medarbejdere hver dag. Stagen kan købes i butikken på GAIA Museum Outsider Art og hos VisitRanders (Rådhustorvet 4). 

NU MED NÜ

Skal du have lækkert tøj, så se på Randers-mærket Nü. Nü betyder nøgen på fransk og kvinde på kinesisk, og netop det internationale udsyn og den skandinaviske linje i tøjet er det, der har skabt succes for Nü. Du finder Nü-butikken i Brødregade i Randers centrum.