©  Foto:

Den gamle Post- og Telegrafbygning

Post- og Telegrafbygningen er udført i arkitekten Hack Kampmanns foretrukne og udsøgte materialer – kampesten og tegl. Posthuset er fra 1904, og facaden har balkoner med fantastiske blomster.

Aarhus postvæsen gennem tiden

Det danske postvæsen så dagens lys gennem en forordning fra kongen i 1624, men først omkring år 1663 fik Aarhus sit eget postvæsen, da byen dengang var en mindre provinsby, der ikke var nødvendig at inkludere på hovedpostruten - modsat landstingsbyen Viborg.

Posthuset lå først i postmesterens egen bolig, så her var der et mylder af mennesker og sladder, når folk åbnede breve og læste avisen, der kom fra København.

I en lang årrække blev mange postmestre primært valgt på grund af deres forbindelser frem for evner. Da Johan Ludvig Federspiel blev ansat i 1868 var han en af de første postmestre, der var uddannet inden for postvæsnet. 

I takt med at byens indbyggertal steg måtte posthuset flyttes ad flere omgange, og det havde da også kun sin plads på Kannikegade i under 25 år. I 1929 kom der hovedpostkontor i Aarhus på Banegårdspladsen, men denne blev lukket i 2014, og i dag kan byens borgere i stedet hente pakker rundt omkring i supermarkeder og kiosker.

De små detaljer

Hovedindgangen er indbydende med en ål som dørhåndtag, og lampen er en eksotisk fugl, som griber ud i rummet. Sideindgangens vindue omsluttes af kentauere med posthorn, som en symbolsk postkasse.

Taget afsluttes af mærkværdige ornamenter på tagrendens beslag.