©  Foto:

Cykelrute: Fussingø og Læsten Bakker

Turen går først langs Gudenåen gennem naturområdet Vorup Enge og forbi Fussingø Slot og Fussing Sø, inden man kommer til det fredede naturområde Læsten Bakker, hvor dyre- og plantelivet er utroligt rigt. Tag madpakken med og spis den på en bænk undervejs.

Værd at vide om din cykeltur

Turens længde
51,8 km

Rutens beskaffenhed
Asfalt

Anslået køretid
Ca. 4,5 timer (ved 12 km/t)

Trafikale forhold
Enkelte steder krydses større veje.

Parkering
Brotoften i Randers C, Fussingø Slot eller Fladbro Skov

Gudenåen og Vorup Enge

Før i tiden var Gudenåen en vigtig transportvej til og fra det indre Jylland, og der var en livlig trafik med pramme på åen. Pramfarten havde sin storhedstid i sidste halvdel af 1800-tallet, og prammene blev trukket af heste eller mænd, der gik inde på bredden på den såkaldte Pramdragersti. Cykelstien, der starter ved Randers Regnskov, slår følge med pramdragerne på strækningen fra Randers til Langå. Stien går gennem det dejlige naturområde Vorup Enge. Her findes flere fugletårne, hvorfra man kan iagttage det rige fugleliv.

Fladbro og Randers Dyrehave

Ved Fladbro løber Nørreåen ud i Gudenåen, og her har der i århundreder været både bro og kro. På sin store Jyllandsrejse i 1859 fik H. C. Andersen smørrebrød og portvin på Fladbro Kro. Efter besøget på kroen kørte han i hestevogn til Hjermind Præstegård, og det var på denne køretur, han skrev ”Jylland mellem tvende have”. I Fladbro Skov ligger Randers Dyrehave med en fin bestand af dådyr.

Fussingø

Det ældste Fussingø Slot lå på et næs i Fussing Sø, som i dag kaldes Gammelhave. Det blev opført ca. 1555, men nedrevet i 1794-95, da man opførte de nuværende bygninger på mere fast grund vest for søen. Hovedbygningen er kun tilgængelig i forbindelse med særlige arrangementer, men slotsparken er åben året rundt. Det er muligt at bade i den vestlige ende af Fussing Sø.

Læsten Bakker

Læsten Bakker er dannet i sidste istid og er kendetegnet ved tørre, lyngklædte skrænter med lidt trævækst. Man kan opleve fuglene, dyrene og planterne på nært hold, fordi der er en række publikumsstier gennem området, og der er desuden etableret en gangtunnel, som gør det muligt at betragte dyrene uden at forstyrre dem. Det højeste punkt er Kragbjerg Høj (57 m), hvorfra man har en meget fin udsigt over hele området. I engene gravede man efter tørv under 2. verdenskrig.

Fårup og Fårup Kirke

Fårup er egentlig to byer: yngst er stationsbyen, som opstod, da banen mellem Randers og Aalborg åbnede i 1869, og som blev jernbaneknudepunkt, da man anlagde den private bane mellem Viborg og Mariager i 1927. På østsiden af jernbanen ligger den gamle landsby med den ældgamle romanske kirke. Kirkens spændende kalkmalerier fra første halvdel af 1200-tallet fremstiller bl.a. Kain og Abel. Rundt om Kains billede kan man læse en latinsk indskrift, der oversat til dansk lyder: ”Fundet skyldig i brodermord”.

Bjerregrav

Turen går gennem Bjerregrav stationsby, som opstod sammen med banen fra Randers til Aalborg. Der er 2 km op ad bakke til den gamle landsby Øster Bjerregrav. I Bjerregrav Mose blev der gravet tørv i stor stil under 2. verdenskrig, men i dag er mosen et eldorado for dyr og fugle.

Se, hvad andre deler på Instagram

#visitranders #visitaarhusregionen