©  Foto:

Alhedestien, cykel-, vandre og riderute

Banestien mellem Viborg og Herning er også kendt som Alhedestien (cykelrute nr. 21) og er anlagt på den nedlagte Herning-Viborg jernbane. Det sammenhængende stisystem mellem Viborg og Herning er ca. 49 km lang og god til både vandre-, cykel- og rideture.

Stien starter ved Middagshøjvej ved broen til banegården i Viborg og slutter ved Knudsvej i Herning. Syd for Viborg cykler du ind i de store skove ved Hald Ege og kun få hundrede meter derfra ligger Hald Sø midt i Dollerup Bakker, hvor istiden har skabt store, dybe kløfter i landskabet.

Du slipper for de stejle stigninger på selve banestien, fordi jernbaneskinnerne i sin tid blev anlagt på dæmninger og gennem udgravede tunneldale, så de gamle lokomotiver kunne klare turen.

Alhedestiens historie 

Alhedestien var oprindeligt en jernbane, der blev indviet i 1906 som en del af planerne om at opdyrke jorden på Alheden. I 1977 ophørte godstransporten og i 1995 blev ruten officielt indviet som cykel-, vandre- og riderute. Stien er 49 km lang og starter ved banegården i Viborg og slutter ved Knudsvej i Herning. 

Stien er anlagt i 1,8-3,0 m bredde med en asfalt- og betonflisebelægning. 

Tag et hvil i Frederiks

På ruten ligger byen Frederiks, hvor byens borgerforening har renoveret Det gamle pakhus ved jernbanestien. Her kan du i juni og august fra 09.00 til 17.00 alle ugens dage tage dig et hvil, når du kommer gående/cyklende på Alhedsstien. Du har mulighed for at benytte toilettet og er velkommen til at bruge køkkenet til at lave en kop kaffe eller te og spise din madpakke.

Læs mere om Alhedestien og find et kort her.

Se, hvad andre deler på Instagram

#alhedestien #visitviborg #visitaarhusregion