©  Foto:

Ålsø Kirke

Ålsø kirke er en af Danmarks længste landsby kirker. Kirken er blevet bygget over 3 faser, med den første fase helt tilbage fra omkring år 1050 til og med den sidste fase i 1500 årene.

Da kirken først blev bygget, var det en lille kirke i granit og kalk som var typisk for den tid. Kirken var indrettet med et skib hvor menigheden opholdte sig, og et kor hvor præsten kunne fejre messe. Der er ikke mange spor tilbage af den originale kirke.

Den anden bygge fase begynder i den sene middelalder og varer et par hundrede år frem til renæssancen omkring år 1500. Kirken blev bygget om i en gotisk stil. På dette tidspunkt fik kirken også et våbenhus, et sakristi, og et tårn.

Den sidste fase skete i 1500 årene, da en rigmand og hans hustru byggede en herregård nogle kilometer fra kirken og satte tydelige og personlige præg på kirken. Stilen var primært renæssances, dog er der stadig spor af det gotiske tilbage rundt omkring på kirken. 

I både det ydre og det indre er Ålsø Kirke utrolig smukt udsmykket. I N- muren en kvader med reliefhugne ranker, som utvivlsomt stammer fra den ældste kirke. Blændings prydede gavle som er tilbage fra den gotiske stil. Samt våbenhus og gravkapel med svungen renæssancegavl.

Nøgle kan lånes hos graveren i arbejdstiden.