Kvindernes Internationale Kampdag på KØN

I år 2021 fejrer KØN - Gender Museum Denmark 100 års jubilæum for markering af Kvindernes Internationale Kampdag. KØN sætter særlig fokus på ønsket om en bedre fremtid. Glæd dig til d. 8. marts 2021 som byder på en messe spændende indslag. 

 

 

 

100 års jubilæum for markering af Kvindernes Internationale Kampdag 

KØN sætter fokus på Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts 2021. Årets program er en blanding af en fysisk ligestillingsskattejagt i byen samt online oplæg og debatter. I år er der fokus på ønsket om en bedre fremtid. En fremtid hvor rettigheder som arbejde, uddannelse og sundhed gælder for alle mennesker - uanset køn. 

8. marts

Kvindernes Internationale Kampdag blev foreslået i 1910 ved den internationale kvindekongres i København af Clara Zetkin, tysk socialist og præsident for kvindekongressen. Ligestilling var hovedoverskriften og det indebar kravet om, at kvinder fik politisk indflydelse, uddannelse og arbejde på lige fod med mænd. Siden 1921 er ‘8. Marts’ blevet markeret verden over.

Program for dagen

Kl. 13-15: Negativ social kontrol - når kultur sætter grænser

Opvækst mellem to kulturer 

Psykolog Mozhdeh Ghasemiyani sætter ord på at vokse op mellem to kulturer samt hvordan man kan tackle de udfordringer, det kan bringe med sig. 

"Kvindehus-samtale" 

KØN lægger op til en "Kvindehus- samtale", hvor kvinder med tilknytning til Kvindehuset fortæller og diskuterer de styrer og begrænsninger, der kan være i hverdagslivet mellem kulturer. 

Se indslagene her.

Kl. 15-20: Equality March - Midtbyens skjulte feministiske skatte 

Start fra KØN - Gender Museum, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C. 

Glæd dig til en feministisk skattejagt i Aarhus midtby. Gå på jagt efter ligestillingsskatte på de forskellige poster rundt omkring i Aarhus. 

Slut i Mathilde Fibgers Have ved KØN, hvor alle opfordres til at markere sin deltagelse ved at sætte et lys. Alle lysene tændes kl. 20, som en fælles markering og afslutning på dette års 8. marts. Alt kan følges via livestreaming. 

Print dit skattekort til Equality March her.

Kl. 15-20: Equality March 2020: Feministiske Fremtider
Byens rum
I fællesskab fyldes Aarhus’ gader med håbet og råbet for mangfoldige fremtider! Inden marchen gives ordet til lokale unge og aktivister, der vil fremvise deres bud på feministiske fremtider. Kom med og tag dine venner under armen og dit fremtidshåb på banneret eller stemmebåndet. Lyt til ungdommen – fremtiden er for dem – og kom selv ind i kampen for feministiske fremtider for alle!

Kl. 17-18:30 Hvorfor er kvindefag lavtlønsfag? Hvordan kan vi få ligeløn? 

Historiker Astrid Elkjær Sørensen kommer med sit bud på, hvorfor kvindefag i 2021 stadig er lavtlønsfag og lægger op til debat om, hvad der kan gøres for at skabe reel ligeløn inden for sammenlignelige fag i Danmark. 

Det hele bliver livestreamet her.  

Læs mere om lønsystemet som fryser kvindefaget her eller læs om den glemte reform, der fryser lønnen her.

Kl. 18:30–20 Ligelønsreformation i New Zealand anno 2021

Glæd dig til at høre Gill Gatfield. Han er new zealandsk kunstner, aktivist og tidligere advokat med speciale i ligestilling og diversitet. Han deler sine erfaringer og syn på ligestilling i New Zealand i en samtale med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch. 

Indslaget foregår på engelsk.

Se det online på museets hjemmeside eller Youtube kanal.

Kl. 17.30-18: Koncert med duoen ‘Nye Mennesker’.

Nye Mennesker er et moderne nicheprojekt, der blander historiefortælling og lyd i et stærkt og moderne lydbillede. Duoen, der består af Line Bøgh og Ann Falden, trækker litteraturen ud i byen, så historierne igen kan blive noget vi er sammen om, noget vi oplever i fællesskab. Nye Mennesker er nomineret i hele 4 kategorier til Gaffa prisen 2020.

Kl. 20-20:30: Lystænding i Mathilde Fibigers Have 

Sammen tændes lysene som er blevet placeret i Mathilde Fibigers Have i løbet af dagen. En fælles manifestation for verdens kvinder. 

Se med når det bliver livestreamet på Facebook her.

#kvindemuseet #visitaarhus #visitaarhusregionen