Alma Iza Dam Hansen, frivilligkoordinator i Syddjurs

Populært frivillighedskoncept kommer til Syddjurs

9.3.2022
Foto: Per Bille

VisitAarhus og Syddjurs Kommune viderefører nu det succesfulde frivilligkoncept, ReThinker, med en frivilligorganisation i Syddjurs.

I fremtiden vil frivillige med deres store lokale viden og engagement hjælpe de besøgende og skabe en endnu bedre oplevelse af destinationen, og de frivillige bliver til gengæld en del af et givende lokalt fællesskab.

Når gæster fremover kommer til events og arrangementer i Syddjurs Kommune vil der være en god chance for at møde en gæstfri lokal frivillig med et ”Ask Me” badge om halsen, et smil på læben og god inspiration i ærmet.

I 2022 går VisitAarhus og Syddjurs Kommune nemlig i luften med en ny frivilligorganisation i Syddjurs. Målet er at udvikle og forankre et stærkt frivillighedsengagement i Syddjurs, som skal understøtte byens blomstrende kultur- og erhvervsliv. Og samtidig skal konceptet skabe lokal sammenhængskraft og give de frivillige nogle gode oplevelser i fællesskabet.

”Vi har rigtig gode erfaringer med de cirka 2200 frivillige ReThinkers, der i dag er i Aarhus og Randers, og det vil vi gerne udbrede til Syddjurs også. I Aarhusregionen har vi stærke fællesskaber og en fantastisk tradition for deltagelse og frivillighed. Det skal vi sætte mere i spil, hvis vi skal udnytte turismens fulde potentiale. Frivillige kan med deres lokale viden og store engagement give den bedste service til gæsterne, og på grund af dem kan vi skabe mere attraktive oplevelser og besøgsmål,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Bygger videre på en succes

Etablering af frivilligorganisationen i Syddjurs Kommune er en del af det ambitiøse projekt ”ASK ME”, der skal være med til at skabe gode, mindeværdige oplevelser for områdets turister gennem lokale frivillige samt sikre en grøn og social bæredygtig udvikling af turismen i Aarhusregionen.

ReThinker Syddjurs er inspireret af VisitAarhus’ frivilligorganisation, der blev skabt i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad 2017. Her var temaet "Let’s Rethink", og derfor kaldes de frivillige ReThinkers. Frivilligorganisationen har i Aarhus og Randers cirka 2200 frivillige, som er med til at løfte opgaver til gavn for både byerne, borgerne og de gæster, der kommer til.

Nu kommer der flere frivillige til, og i Syddjurs Kommune glæder man sig til at bringe de frivillige i spil og hjælpe byens kulturliv og turismeaktører med at levere endnu bedre gæsteservice.

”Vi har rigtig mange borgere, der brænder for deres lokalområde, kender den lokale natur og gerne vil bidrage til fortællingen om Syddjurs. Jeg glæder mig over, at vi nu får en koordineret indsats for vores frivilligaktiviteter og at vi kan drage nytte af det velafprøvede koncept som Rethinker står for. Det vil komme kommunens borgere, foreninger og erhverv til gode og ikke mindst have en kæmpe værdi for vores Kommune som turismedestination,” udtaler borgmester i Syddjurs Kommune Michael Stegger Jensen.

Frivillige er klar til oplevelser sammen

Allerede nu er der frivillige som har tilmeldt sig, og de første arrangementer er også i kalenderen. Test af vandreruter, velkomstværter i Påsken og en udflugt til Kulturhotellet i Rønde er blot eksempler på noget af det, som ReThinker byder på den kommende tid.

For de frivillige er ReThinker et stærkt fællesskab som byder på gode oplevelser sammen med andre lokale. Og man vælger selv, hvor meget man forpligter sig til. Allerede nu er der også styr på, hvor de frivillige kan samles. Den nye frivilligorganisation får til huse på Det Gamle Posthus på havnen i Ebeltoft.

Frivilligkoordinator med passion for frivillighed

Til at opbygge den nye frivilligsatsning har VisitAarhus og Syddjurs Kommune ansat frivilligkoordinator Alma Iza Dam Hansen. Hun skal stå i spidsen for at skabe en bank af lokale frivillige Syddjurs-borgere og bygge bro mellem de frivillige og de aktører i Syddjurs, der har brug for frivillige hænder til events og arrangementer rundt i kommunen.

”Det er et drømmejob for mig at være med til at bygge et nyt og stærkt frivilligfællesskab op i Syddjurs, hvor vi gør en meningsfuld forskel for lokalsamfundet, og ikke mindst understøtter områdets aktører og kulturliv i sociale rammer – for det er fællesskabet der er fundamentet, og vi skal have det sjovt. Jeg ser et enormt potentiale for at skabe et fællesskab, som kan være den ekstra muskel, som kan gøre forskellen. Frivillige gør nemlig en kæmpe forskel med deres imødekommenhed og sans for værtskab – mødet mellem frivillig og gæst skaber en positiv energi hvori der opstår en helt autentisk oplevelse. Dét er uvurderligt,” siger Alma Iza Dam Hansen.

Den nye frivilligkoordinator har gode forudsætninger for at skabe et stærkt frivilligteam. Hun er uddannet Serviceøkonom med speciale i turisme og har en PBA i innovation og entreprenørskab. Alma Iza Dam Hansen har også været frivillig formand hos Smukfest, hvor hun håndterede kommunikationen ud til de frivillige. Derudover har hun været med til at stifte en Nationalpark Outdoor Festival, som blev afholdt i Ebeltoft.

Alma kan træffes på Det Gamle Posthus på havnen eller på alh@visitaarhus.com og tlf. +45 51 54 26 92. Hun står klar til at møde alle, der kunne tænke sig at blive frivillig, og som vil høre mere om planerne eller har behov for frivilligt engagement.

Om ASK ME

ASK ME-projektet er et treårigt projekt, som er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Projektet skal videreudvikle og udbrede et mangfoldigt frivillighedskoncept til gavn for turismevirksomheder, gæster og borgere i Aarhusregionen og hele Danmark på sigt.

Projektet er et middel til at styrke dansk turisme ved i højere grad at fokusere på aktiviteter, der bidrager til at understøtte livskvalitet og lokal stolthed hos de mennesker, der bor i Aarhusregionen.

Som en del af ASK ME har VisitAarhus indgået partnerskab med Syddjurs, Randers og Aarhus Kommuner, hvor projektet først udrulles. Afdelingen i Randers åbnede i december 2021.

En række centrale turismeaktører bakker op om frivillighedsindsatsen. Og når ”ASK ME” senere skal udbredes nationalt, sker det i tæt samarbejde med VisitDenmark, Danske Destinationer og Dansk Kyst- og Naturturisme.