Landsudstillingen 1909

Fra den 18. maj til 3. oktober 1909 fandt der en landsdækkende industri- og håndværksudstilling sted i Aarhus. Den dækkede det dengang åbne område mellem havnen, midtbyen og Dalgas Avenue. Pånær særudstilingerne var alle bygningerne opført af råt træ i antiklignende stil, hvidmalede og med gule tag, hvilket gav udstillingen tilnavnet "Den hvide By". Udstillingen havde 1850 deltagere hvor størstedelen blev udgjort af folk fra København og Aarhus. 

Udstillingens deltagere var primært udgjort af håndværk og industri, men blandt andre også landbrug, idræt og kunst. Derudover var der særudstillinger omkring Stationsbyen og den byhistorie. Der var dog også en udstilling, som tiltrak stor opmærksomhed i forhold til den nye teknologi.

Landsudstillingen havde en landsby, der blev ufgjort af afrikanske stammefolk med en karavane på omkring 80 personer. De fik et hjørne tildelt, hvor de havde en autentisk landsby med palmetræer, hytter og værksteder. Afrikanerne var desuden et tilløbsstykke, når de tog på eventyr i midtbyen, hvilket især den lokale presse ofte skrev om.

Blandt historikere er der tvivl om den aktuelle effekt, som Landsudstillingen havde på Aarhus, men nogle argumenterer dog at den bidrog til udviklingen af Aarhus som Jyllands hovedby fra et økonomisk og identitetsmæssigt perspektiv. Desuden dannede den byhistoriske udstilling baggrund for at Den Gamle By over tiden blev oprettet, hvilket i dag er en af Aarhus' største turistatrraktioner. 

Del denne side

Den Gamle By

Den byhistoriske udstilling var baggrund for, at Købstadsmuseet Den Gamle By over tiden blev oprettet og i dag er en af Aarhus' største turistatrraktioner. 

Den Gamle By

Den virtuelle Landsudstilling

Den Virtuelle Landsudstilling er et landskab af information, hvor du via en tredimensionale model kan gå rundt i en kilderepræsentation af udstillingen.

God fornøjelse


Den Gamle By i Aarhus

Efterårsferie i Den Gamle By

Sjove og spændende aktiviteter med bolsjekogning, ren hygge for hele familien og meget mere.