Byens historie

Byens historie

Aarhus er smukt placeret i et typisk østjysk landskab i en grøn dal omkranset af skov og strand. 
 
Vikingernes Aarhus - Fra Aros til Aarhus

Den oprindelige by voksede op omkring Aarhus Å’s munding. Her valgte vikingerne at slå sig ned, da der var god mulighed for en havn og handel. Åmunding kaldtes på den tid AROS, og fra det ord har vi i dag navnet Aarhus. I vikingetiden dannede en klynge huse, som lå langs åen op til Immervad og ned til Mejlgade et lille bysamfund, som var omgivet af en vold og voldgrav.

Det gejstlige og verdslige Aarhus
I 1201 blev grundstenen lagt til Domkirken, og byen begyndte at vokse udenfor det oprindelige område. I middelalderen frem til Reformationen i 1536 var livet omkring kirken det bærende for byen. Efter Reformationen var det de store købmandsgårde, der efterhånden blev omdrejningspunktet for byens liv og handel, men det var først i midten af 1800-tallet at Aarhus rigtigt begyndte at udvikle sig til den store by, vi kender i dag.

Industrialiseringens Aarhus
I 1847 påbegyndtes en betydelig udvidelse af havnen. Dette arbejde var færdigt i 1861, hvilket faldt sammen med at den første jernbanestrækning i Jylland - Aarhus–Randers – åbnede i 1862. Aarhus blev således et vigtigt knudepunkt for gods og transport, og lagde derved grunden til, at byen kunne udvikle sig til landets næststørste by med landets næststørste havn.

Nutidens Aarhus
I dag har Aarhus ca. 300.000 indbyggere, et aktivt erhvervsliv, et levende uddannelsesmiljø omfattende en række højere uddannelser inklusive Universitet, hvilket betyder mange unge mennesker, som bidrager til byens puls og fortsatte udvikling. Byen byder på gode restauranter, et spændende cafémiljø og musikliv med Musikhuset, Aarhus Symfoniorkester samt Den Jyske Opera som nogle af tilbudene.

Andre tilbud er en lang række specialmuseer, f.eks. Den Gamle By og Moesgård Museum, samt et bredt og spændende udvalg, hvad angår shopping. Fra den oprindelige vikingeboplads er Aarhus i dag blevet til en moderne, levende by med muligheder for både at opleve det gode gamle og byens nuværende puls og tempo.

Del denne side

Aarhus-ruten i Den Gamle By

I Den Gamle By kan du se en række huse, der oprindeligt har stået i Aarhus. Den Gamle By er Danmarks købstadmuseum, men fra sommeren 2011 er det også museum for Aarhus by og kommune. Peder Holm, grundlæggeren af Den Gamle By havde barndommens Aarhus med åen i sine tanker, da han opbyggede museet.

Aarhus-ruten - en tur gennem det gamle Aarhus

Aarhus StreetMuseum

Du kan også opleve byen historie på din vej gennem Aarhus. Med en app på din mobil kan du nu få historiske billeder frem, der skræller lag af nutiden, så du kan se hvordan byen har udviklet sig gennem tiden. Der er historier helt tilbage fra byens vækst i 1800-tallet, historier fra Anden Verdenskrig og historier om store ting, der er blevet til i Aarhus.

Hent appen til Aarhus StreetMuseum