©  Foto:

Museum Ovartaci

Museum Ovartaci i Aarhus åbner døren til en forunderlig verden, hvor du kan gå på opdagelse i de mange facetter af det menneskelige sind. Udstillingerne rejser spørgsmål, der søger at udfordre på gængse forestillinger og fordomme og opfordrer til dialog om svære emner – eksempelvis identitet og normalitet.

Inderst inde er vi alle langt ude - der er mere i galskaben end du tror

Museum Ovartacis fundament hviler på to uadskillelige samlinger – en psykiatrihistorisk samling med genstande fra det første psykiatriske hospital i Danmark fra 1852 og frem til i dag samt en international anerkendt kunstsamling af værker, skabt af mennesker med psykiatriske diagnoser.

I Museum Ovartacis permanente udstilling indgår museets to samlinger i et dynamisk samspil, der aktualiserer aktuelle emner om det menneskelige sind.

Overtossen Ovartaci

Centralt i museets samling står kunstneren Ovartaci, der med sin 56 år lange indlæggelse og sin helt særegne kunst er indbegrebet af såvel institutionen og historien som friheden i at kunne udtrykke sig gennem kunsten. Ovartaci blev født i Ebeltoft og døbt Louis Marcussen. Han fandt selv på navnet Ovartaci – som en omskrivelse af 'Overtosse'.

Louis Marcussen, Ovartaci, har på alle måder slået igennem med sin kunst, ikke fordi han var psykiatrisk patient eller aparte, men på grund af den uafviselige styrke og kunstneriske kvalitet, man finder i hans kunstneriske arbejder.

Nationalt og internationalt udgør museets omfattende og unikke kunstsamling en vigtig brik på den samlede kunstscene og i kunsthistorien.

Unikt indblik i psykiatrien

Museum Ovartacis kunstnere giver en enestående adgang til det skrøbelige og mangesidede sind. Gennem deres kunst viser kunstnerne, at verden kan se ganske anderledes ud, end vi troede.

Museet indgår i en lang række partnerskaber og samarbejder, tilbyder børn- og unge aktiviteter og driver det ikke-visiterede tilbud til psykisk sårbare – Det kreative værksted Frirummet.

Sådan kommer du til museet

Du kan komme direkte til museet med Letbanens L2 (stoppested Nehrus Allé) eller med bybus 6a (stoppested Olof Palmes Allé).

Der er let adgang til museet for kørestolebrugere, og der er også gratis parkeringspladser ved museet.

Se, hvad andre deler på Instagram

#museumovartaci #visitaarhus #visitaarhusregion