VisitAarhus
Folkets Møde Badges, delditfællesskab Aarhus FO-byen

Spørg mig om... dit fællesskab

   

Under sloganet Del Dit Fællesskab sætter Aarhus Kommune fokus på mødet mellem mennesker i håbet om at forebygge ensomhed. ReThinkers er en del af bevægelsen, som vil gøre en forskel ved at invitere andre med i fællesskabet.

 

”Spørg mig om surdej”

I ReThinker-kredse har det nærmest været umuligt ikke at støde på de små, farvede badges med spørgsmål om alt fra kongehuset til fodmassage og ungdomssløvsind. Skiltene er en del af en større kampagne, startet af Sundhed og Omsorg, som har til formål at forebygge ensomhed ved at række ud og udbrede kendskabet til fællesskaber, muligheder og potentielle venskaber. Undersøgelser viser nemlig, at ensomhed er et stigende problem i samfundet, og i Aarhus føler 1 ud af 5 borgere sig ikke som en del af et fællesskab.

Med udgangspunkt i de både humoristiske og eftertænksomme badges er tanken, at man skal forsøge at række ud til folk udenfor ens omgangskreds, og ikke mindst turde snakke, smile og grine mere med hinanden i hverdagen.

Aarhus Festuge blev startskuddet for initiativet, hvor festugens frivillige, byens lokalcentre samt frivillige ReThinkers gik sammen om at sprede budskabet. Jesper Dybbro er én af de frivillige ReThinkers, som har valgt at tage del i kampagnen. Han hørte om projektet gennem sit engagement i forskellige frivilligkredse i Aarhus og har, som tidligere overlæge inden for psykiatrien, mødt mange mennesker, som har følt sig ensomme og isolerede fra fællesskabet. Netop derfor er projektet Del Dit Fællesskab blevet en vigtig sag for ham.

At turde tage initiativ

Som en del af projektet har Jesper uddelt badges og fortalt om kampagnen under bl.a. Festugen på Rådhuset og Rådhuspladsen. Han synes, at idéen med de samtaleskabende badges er sjov, men han oplever dog også, at folk kan virke tvivlrådige og tilbageholdende overfor de finurlige spørgsmål: ”Min oplevelse er, at folk, som af den ene eller den anden grund er ensomme, ofte mangler initiativ, og derfor kan man heller ikke forvente, at de selv opsøger den her slags tiltag. Hvis de var typerne, som henvendte sig til nogen med et skilt, så var de jo nok ikke ensomme.

Derfor peger Jesper på, at det i højere grad er væsentligt, at de folk, som allerede er en del af et fællesskab, bliver opmærksomme på andre i deres omgangskreds, som kunne være ensomme: ”[…] det er os i fællesskabet, som skal tage initiativet og som aktivt skal opsøge og invitere folk med.”

Denne strategi benyttede Jesper selv, da han en sensommerdag var på vej til fredagsbar på GeLinde: ”Kampagnen var lige skudt i gang, så da jeg cyklede ind mod byen, kiggede jeg efter om der mon var nogen, som jeg kunne overfalde og invitere med”, siger han med grin i stemmen.

Ved havnen fik han øje på en kvinde, som sad alene på en bænk, og han tog derfor mod til sig og spurgte, om hun ville med. Kvinden blev glad, men skulle dog mødes med et par veninder, som dukkede op kort tid efter. Deres begejstring over tilbuddet bekræftede dog kun Jesper i, hvorfor det er vigtigt at åbne sit fællesskab for andre: ”Vi har et åbent, sjovt og stærkt fællesskab i ReThinker, og måske vi hver især kender nogen, som kunne have brug for at blive en del af det. Kampagnen har i høj grad gjort mig opmærksom på vigtigheden af at dele mit fællesskab med andre og gøre en aktiv indsats i forsøget på at invitere dem med ind.”

Det er os i fællesskabet, som skal tage initiativet og som aktivt skal opsøge og invitere folk med

Kampagnen Del Dit Fællesskab har samtidig gjort Jesper endnu mere bevidst om, hvor betydningsfulde de fællesskaber, som han indgår i, er: ”Kampagnen har i høj grad været en øjenåbner ift. alt det gode jeg har ud af de forskellige fællesskaber, som jeg er en del af.”

Jesper Dybbro har været aktiv som frivillig ReThinker siden begyndelsen af 2017, og hvis folk tør at vise initiativ er der, ifølge Jesper, meget at hente indenfor kultur- og frivilliglivet i Aarhus: ”Hvis jeg nogensinde var i tvivl, før jeg gik på pension, så ved jeg nu, at der er afsindig mange muligheder for at komme ud og mødes i Aarhus. ReThinker er for mig et af de mest spændende tilbud, og jeg oplever at både arrangementerne på GeLinde og frivilligopgaverne har fået nogle mere udadvendte sider frem i mig, end jeg troede, at jeg havde.”