VisitAarhus
Frivillige statister til det Kongelige Teaters forestilling Kong Arthur

Jeg blev vant til at stå foran 3000 publikummer

Mød Peter

Af Bente Tahmasbi Hansen

"I begyndelsen var det meget specielt at spise frokost sammen med nogen, man ellers kun kender fra tv," siger Peter Marstrand Jørgensen, der har været med i Det Kongelige Teaters opsætning af Røde Orm og Kong Arthur som frivillig statist.

Stykkerne blev opført udendørs ved Moesgaard. Der arbejdede han sammen med blandt andre skuespillerne Rasmus Botoft, Charlotte Fich og Jacob Lohmann.

Den 30-årige aarhusianer arbejder til daglig med tal og planlægning som konsulent i Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune. Hans sceneerfaring begrænsede sig til en optræden i en studenterrevy. Så det var overvældende, da han i 2017, sammen med 79 andre frivillige og 12 professionelle skuespillere, udfoldede den dramatiske fortælling om vikingekongen Røde Orm. Han spillede både soldat, kordreng og træl.

"Det var stort at stå på scenen foran de 3000 mennesker, der sad på tilskuerrækkerne. Men efter en uges tid blev det nærmest vane," siger Peter Marstrand Jørgensen, der gentog succesen i 2019 som frivillig i Kong Arthur.

Jeg har fået chancen for at komme bag teaterscener og for at opleve åbningen af Kulturby 2017 fra allerførste parket.

Et godt sammenhold

"Det, der har gjort størst indtryk på mig, er sammenholdet mellem alle statisterne, lydfolkene og skuespillerne. Skuespillerne satte stor pris på vores energi på scenen. De sagde, at når vi heppede på dem, spillede de bedre," fortæller statisten.

Det var en oplevelse at arbejde sammen med Det Kongelige Teater og at være med i så stort et set up, som begge stykker var. Men det mest imponerende er de mange relationer, man får.

"Vi holder stadig sammen og var 80 til vores første julefrokost efter Røde Orm. Året efter var vi 60. Og da vi havde spillet Kong Arthur, var vi igen 80, der festede til jul," siger Peter Marstrand Jørgensen begejstret.

Han lægger ikke skjul på, at det er hårdt arbejde at stille op i noget, der svarer til fuld tid i tre-fire måneder. Han har i forvejen et fuldtidsjob.

"Men det er virkelig sjovt, og jeg er klar til at gøre det igen. Det Kongelige Teater sætter Hobbitten op i Aarhus i 2021. Det kalder virkelig på mig, men jeg skal være far til mit første barn, så jeg tror desværre ikke at jeg kan være med på scenen," siger den frivillige.

"Der er heldigvis mange andre opgaver, man kan løse og som ikke kræver, at man er med i hver eneste prøve og hver eneste forestilling," fortsætter han tankefuldt.

Mange slags opgaver

Peter Marstrand Jørgensen har sideløbende med statistrollerne prøvet kræfter med flere andre opgaver hos ReThinker i Aarhus. Han har assisteret som vejviser ved konferencer på Aarhus Universitet, han var sikkerhedsvagt ved åbningen af Kulturby 2017 og han har været med til at etablere ’Fritter, Fadøl og Forestilling’ - en forestilling på maks 45 minutter, hvortil der serveres pommesfrites og fadøl.

"Jeg har fået chancen for at komme bag teaterscener og for at opleve åbningen af Kulturby 2017 fra allerførste parket. Det var nervepirrende, da et par hundrede mennesker pludselig løb ind på en ellers ryddet rutebilstation få sekunder, før optoget ankom. Men vi fik styr på det," ler Peter Marstrand Jørgensen.

Han vil nu gå på jagt i ReThinkers-opgaverne efter nogle, der passer til en småbørnsfar.