VisitAarhus
Frivillige fortæller om deres fællesskab, venskab og unikke oplevelser som ReThinkers i Aarhus

Venskaber gennem frivillighed

Mød Hans og Henning

Af Emilie Lykke Nielsen

Krydstogtværtskabet har bragt Hans Bjerre Madsen og Henning Pedersen sammen. Efter 30 års bekendtskab mødtes de tilfældigt som frivillige ved optakten til Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, og venskabet blomstrede.

Tilbage i 2015 påbegyndte et projekt, hvor frivillige skulle tage imod de mange ankomne krydstogtgæster til Aarhus havn. Blandt de frivillige var Hans og Henning: ”Det er lidt sjovt, for dengang kendte vi godt hinanden. Vi havde hver især meldt os til, men det fandt vi først ud af, da vi mødtes til det første møde,” fortæller 70-årige Hans. Siden da har de mange oplevelser som frivillig udviklet sig til et venskab mellem de to seniorer:”Vi er kommet tættere på hinanden,” forklarer de.   
  

Samme humor

De to glade ReThinkers er heller i tvivl om, hvorfor de fungerer så godt sammen: ”Vi har samme humor,” siger Henning, og Hans fortsætter: ”Positiv mobning kan man sige,” hvorefter de begge griner.

Jeg gik på pension, og det at være frivillig har virkelig fyldt et tomrum ud

Som frivillige har de to venner haft mange oplevelser sammen især i rollen som krydstogtværter. Her har de mulighed for at hjælpe krydstogtgæster i byen og møde en masse mennesker:”Vi oplevede, at seks unge mennesker kom hen, og grinende spurgte os, hvad meningen med livet er. Så sagde vi, at det er, når man som pensionist kan få lov til at hjælpe folk rundt i byen og specielt sådan nogle som dem.”
Henning slår over i en mere alvorlig tone og understreger: ”Det er faktisk essensen af at være frivillig. Det giver indhold i tilværelsen.”
Hans er enig med Henning: ”Jeg gik på pension, og dét at være frivillig har virkelig fyldt et tomrum ud.

 

Fortsætter som krydstogtværter

Hans og Hennings mange gode oplevelser har blandt andet foregået i frivillighuset GeLinde, hvor de frivillige ReThinkers har til huse. Her mødes de før og efter opgaver og til socialt samvær.

De to ReThinkers sætter pris på venskabet, selvom det er lidt svært at sætte ord på, hvad det har betydet for dem: ”Det er ikke noget man går og tænker over, men jeg synes bare, at vores venskab fungerer. Vi er med til en del aktiviteter sammen, og nu bor vi ikke så langt fra hinanden, så vi følges også ad, og det er også hyggeligt” fortæller Hans.

Og de to venner er ikke i tvivl om, at de skal fortsætte sammen efter 2017: ”Vi fortsætter med at være krydstogtværter. Så længe vi gider, og så længe vi kan. Men vi bliver jo også ældre, det ved du godt,” siger Hans henvendt til Henning, mens de begge griner.