VisitAarhus
Frivillig statist til Kong Arthur

De frivillige statisters evaluering af Kong Arthur

Overvældende tilfredshed blandt de hårdtarbejdende frivillige statister fra Kong Arthur

Aarhus,  september, 2019

Aften efter aften i halvanden måned stod knap hundrede frivillige statister på scenen under Det Kongelige Teaters forestilling Kong Arthur.

En evaluering foretaget blandt statisterne viser en overvældende tilfredshed ved forløbet, hvor hele 97,7% af de adspurgte er tilfredse eller meget tilfredse med deres medvirken i Kong Arthur. Forklaringen skal findes i fællesskabet.

Sommeren stod i Kong Arthurs tegn, hvor knap hundrede frivillige statister hjalp til ved det stort anlagte teatershow. Den klassiske fortælling overraskede med eksplosioner, hæsblæsende stunts, smuk musik og ægte kærlighed, hvilket begejstrede publikum såvel som Det kongelige Teater, der stod bag forestillingen. Oplevelsen vakte dog i særdeleshed tilfredshed blandt statisterne selv, hvilket en evaluering af forløbet nu afslører. Med 97,7% tilfredshed blandt de frivillige må Kong Arthur betegnes som en kæmpe succes, og dette til trods for, at de frivillige påbegyndte arbejdet med forestillingen allerede 4 måneder inden premieren.

Seks intense måneder

Allerede før årsskiftet startede projektet for de frivillige statister med info-møder og castings til forestillingen. Fra februar 2019 mødtes statisterne til ugentlige øvegange og senere weekendworkshops, som skulle forberede dem til premieren d. 22. maj. Endelig fulgte halvanden måned hen over sommeren, hvor de frivillige spillede aftenforestillinger 5 dage om ugen.

Det har således været et aldeles tidskrævende arbejde for de frivillige, som i over 6 måneder har lagt oceaner af timer og energi i projektet. Netop derfor er det bemærkelsesværdigt at tilfredshedsprocenten er så høj i evalueringen. Én ting har dog i særdeleshed holdt motivationen høj blandt de frivillige, og det er: fællesskabet.

Ser man nærmere på svarene i rundspørgelsen er det især sammenholdet statisterne imellem, som har bidraget til den positive oplevelse. Hele 81,8% svarer entydigt, at det er fællesskabet, som har betydet mest for at skabe en god oplevelse som statist. Adspurgt om det bedste ved opsætningen af Kong Arthur svarer eksempelvis én statist: ”[…] at være på scenen med meget dygtige sangere, musikere, dansere, skuespillere og i et intens samvær med hele produktionen, som emmer af ét stort fælles mål […]”

Det er således det unikke fællesskab og sociale engagement, som har fastholdt gejsten og overskuddet hos de frivillige gennem det lange og intense forløb.

Gensyn til Hobbitten

Når Det Kongelige Teater endnu engang lægger vejen forbi Moesgaard med forestillingen Hobbitten i 2021, bliver det forhåbentlig et glædeligt gensyn med flere. Evalueringen viser nemlig, at hele 40,9% med garanti ønsker at gentage opgaven, mens samlet set 81,8% helt sikkert eller muligvis ønsker at optræde som statister igen. Vi takker alle frivillige statister for deres store indsats og ser frem til 2021.